''kan Davası'', 20 Yıl Sonra Barışla Sonuçlandı

Batman'ın Sason ilçesi Yücebağ beldesinde, 20 yıl önce 6 kişinin ölümü, 20 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kan davası, verilen barış yemeğiyle sona erdi.

Batman Valisi Yılmaz Arslan, bir dügün salonunda yaklaşık bin kişinin katıldığı barış yemeğinde yaptığı konuşmada, insanların 20 yıla yakın süredir şu veya bu gerekçe ile girdikleri girdaptan çıkmaya karar vermelerinin, bunu sulh yolu ile çözme iradesi göstermelerinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyledi.

İl, bölge ve ülke olarak barışa, huzura ve sulha ihtiyaçlarının olduğunu kaydeden Arslan, şöyle konuştu:

"Bu ülkeyi yöneten siyasi irade, 30 yıldan fazla süredir devam eden sıkıntılı bir süreci, çatışmalı bir süreci oturup sulh yolu ile çözmeyi tercih etti bu anlamda Allah'a şükür. Son 7-8 aydır bölgemizde çok güzel bir hava hakim. Bunun her türlü yansımasını, etkisini olumlu yönde görüyoruz. Bu nedenle gelin hep birlikte köylerimizi, mezralarımızı, ilçelerimizi, ilimizi, bölgemizi ve ülkemizi sulhun barışın, kardeşliğin, dostluğun geliştiği bir çiçek bahçesine çevirelim. Bu adım bu çiçek bahçesinin başlangıcını teşkil ediyor. İlimizde bu şekilde huzurun, barışın sağlanmadığı gruplar, ailelerin olduğu muhakkaktır. Bu yönde çalışmaların artması gerekir. Bize düşen neyse yapmaya hazırız.''

Eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan ise kan davasının bölgenin kanayan yaralarından biri olduğunu, tarafların barıştırma için kendilerine imkan verdiğini, kendilerinin de fedakarlık yaparak davayı çözme imkanı bulduklarını belirterek, "En kötü barış; kavgadan ve savaştan daha iyidir. Bunu dünya böyle biliyor. Savaşlar duygular, hissiyatler kabardığında yanlışlarla dolu davranışlar olur'' dedi.

Bu insanların söz verdiğini söyleyen Arslan, şöyle devam etti:

"Aman ha bu sözünüzü hiç unutmayın. Bunca yıldan sonra bunun bedelini ağır ödediniz. Hiç olmazsa bundan sonra olmasın. Bu sizin elinizdedir. Duygularınızı bir kenara bırakın. Bu barışın devamını isteyin, gereğini yapın. Sizler akrabasınız. Dışarıdan fitnelere kulak asmayın. Buna zarar veren Allah korusun zarar görür.''

Mağdur taraftan Yücebağ Belde Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya ise bir yandan hüzünlü bir yandan da mutlu olduğunu belirterek, "19 yıldır hepimizin bildiği gibi Yücebağ gözde bir yer olurken bu acı olay maalesef bizi yüzlerce yıl geriye götürdü. Çoluk çocuk perişan olduk. Acı bir olay yaşadık. Çocuk yaşta babamı kaybettim şu anda 34 yaşındayım. Çok acı günler çektik. Çektiğim acı günler kadar bugün bir o kadar mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA