Ahilik Kutlamaları Esnafı Sevindirdi

Güngören Belediyesi, Ahilik Kültürü Haftası'nı esnafla birlikte kutladı.

Güngören Belediye Başkanı Yücel Karaman, dükkanları dolaşarak esnafa Ahilik Nasihatnamesi dağıttı.

Güngören Belediyesi, Ahilik Kültürü Haftası’nı bir dizi etkinlikle kutladı. Menderes Caddesi’nde yapılan etkinlikte yüzlerce kişiye helva ve şerbet ikram edildi. Daha sonra caddede ahilik felsefesinin anlatacağı tiyatro oyunu sergilendi. Oyunda temsili olarak ahilik şed kuşanma töreni düzenlendi.

Kuşatma törenini izlemeye gelen esnaf ve vatandaşlar oyundan çok etkilendiklerini söyledi.

Tören sonrası alana gelerek esnafı teker teker ziyaret eden Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, esnafa öğütler vererek Ahilik Nasihatnamesi dağıttı.

Nasihatnameyi duvarlarının başköşesine asacaklarını belirten esnaflar, böyle etkinliklerin her sene düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

“BUGÜNLERDE BÖYLE BİR ETKİNLİĞE İHTİYACIMIZ VAR”
Dükkanları teker teker dolaşarak esnafla sohbet eden Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, ahiliğin çok önemli bir kültür olduğunu belirterek, “Belki de ahilik dünyada esnafın kurumsallaşması adına ilk adım diyebiliriz. Dolayısıyla böyle bir şeye bugünde ihtiyacımızın olduğuna inanıyorum. Bu yüzden mahalle esnafının öneminin de çok fazla olduğunu düşünüyorum. Mahallelerin gelişmesi için de gerekli olan bu bilinci oluşturmak için de vatandaşlarımıza ahilik kültürünü hatırlatıyoruz. O kültür devam etsin ve vatandaşlarımız bilinçli bir şekilde o esnaftan alışveriş yapmasını temelli ediyoruz. Böylece hem esnafımı hem de vatandaşımız çevresine ve kentine sahip çıksın” diye konuştu.

Ahilik Kültürü Haftası kapsamında etkinlikler Güngören’in farklı mahallelerinde etkinliklerle kutlanmaya devam edecek.

Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi sürdürmektedir.
Kaynak: İHA