Rusya'da Gözaltına Alınan Greenpeace Üyeleri

Rusya'da gözaltına alınan Greenpeace üyeleri hakkındaki korsanlık suçlamaları düşürüldü.


Rusya Tahkikat Komitesi, Greenpeace üyeleri hakkındaki korsanlık suçlamalarının düşürüldüğünü, bu kişilerin, holiganizmle suçlandıklarını açıkladı.

Komite, eylemciler hakkında yetkililere karşı şiddete başvurmak dahil olmak üzere ilave ithamlarda bulunabileceği uyarısı da yaptı.

Gözaltındaki eylemcilerin ifade vermeyi reddetmelerinin soruşturmayı engellediğini bildiren Tahkikat Komitesi, Greenpeace'in protestonun barışçıl olduğu yönündeki iddasını, uluslararası hukuka göre petrol kuyusu ele geçirmeye çalışmanın suç olduğunu ifade ederek reddetti.

Rusya'da korsanlık suçu 15 yıla kadar, holiganizm suçu işe 7 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

Greenpeace'in Rusya'daki yetkilisi Vladimir Chuprov, yeni suçlamaları kabul etmeyerek, eylemcilerin "korsan olmadıkları gibi holigan da olmadıklarını ve derhal serbest bırakılmaları gerektiğini" söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay Greenpeace üyelerinin korsan olmadıkları yönündeki görüşünü açıklamıştı.

Rus sahil güvenlik ekipleri, devlete ait enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını protesto etmek için 18 Eylül'de gösteri düzenleyen 18 ülkeden 30 Greenpeace üyesini gözaltına almış, örgütün gemisine de el koymuştu.

Yetkililer, Greenpeace'in "Arctic Sunrise " adlı gemisinin petrol kuyusu platformu çevresindeki 500 metrelik güvenlik hattını ihlal ettiğini ve gemide hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen ekipman bulunduğunu ileri sürmüştü.

Kaynak: AA