'2013 Uluslararası Van Deprem Sempozyumu'

YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mutluhan Akın, "Bizim bu sempozyumda en önemli amacımız, deprem farkındalığını yeniden ortaya çıkarmak" dedi.


23 Ekim 2011'de Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ikinci yıl dönümünde, YYÜ'de düzenlenecek "2013 Uluslararası Van Depremi Sempozyumu" ile deprem gerçekleri ve yapılması gereken çalışmalar ele alınacak.

23-27 Ekim 2013 tarihlerinde dünyanın değişik bölgelerinden alanlarında uzman akademisyenlerin sunumlarıyla katılacağı sempozyumda, "Yer Bilimleri", "Mühendislik", "Mimarlık", "Tıp" ve "Sosyoloji" dallarında katılımcılara bilgiler aktarılacak.

23 Ekim'de 7.2, 9 Kasım'da 5.6 büyüklüğündeki depremlerin yanı sıra, Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelen büyük depremlerin de konu edileceği sempozyuma, ABD, Japonya, Almanya, İsviçre, Hindistan, İran, Irak, Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan gibi ülkelerden uzman akademisyenler katılacak.

Sempozyum ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mutluhan Akın, depremin bir süreç olduğunu belirterek, sempozyumu sadece mühendislik ile yer bilimleri alanına yoğunlaşmadan yapacaklarını kaydetti.

Mimarlık, tıp ve sosyoloji dallarını da işin içerisine katarak sempozyumu tasarladıklarını ifade eden Akın, "Bu kapsamda sempozyumun 5 ana teması var ve 130'un üzerinde bildiri sunumu gerçekleştirilecek. Uluslararası katılım yaklaşım yüzde 50 civarında. Sempozyumumuza katılacak bilim insanları gerek Van Depremi, gerekse de kendi ülkelerinde yaşanılan depremler ve bu depremlerin meydana getirdiği sonuçlarla ilgili sunumlar yapacaklar. Öncelikle bizim bu sempozyumda en önemli amacımız, deprem farkındalığını yeniden ortaya çıkarmak. Bildiğiniz gibi deprem yaşanıyor ve daha sonra belirli bir süreç içerisinde unutuluyor. Depremi sadece depremden sonra değerlendirirsek burada yanılgıya düşmüş oluyoruz" diye konuştu.

Kentteki bir otelde düzenlenecek sempozyuma katılacak davetlilere deprem çantası ve Van depremlerinde yapılan çalışmaları içeren bilgilerin yer aldığı bir kitapçık verileceğini belirten Akın, kentin tarihi ve turistik yerlerinin gezilmesiyle programın sona ereceğini ifade etti.

Kaynak: AA