Kolombiya Hükümeti İle Farc Arasındaki Barış Görüşmeleri

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri arasındaki barış görüşmelerin Küba'nın başkenti Havana'da tekrar başlamasına 2 gün kala taraflar koka ekimi ve olası barış anlaşması konusundaki referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu.

FARC lideri Pablo Catatumbo, Kolombiya radyosuna verdiği demeçte, "ekimin yerini alacak ve köylülere yardım konularında düzenlemeler halinde kokasız Kolombiya'ya doğru gitmenin mümkün olduğunu" ifade etti.

Catatumbo, "kokasız Kolombiya'nın, ülke ve kıtadaki barış için çok şey ifade ettiğini ancak buna, süregelen baskıcı politikaları değiştirerek ulaşılabileceğini, yasa dışı ekimle mücadele politikalarında değişiklik gerektiğini" vurguladı.

Koka yetiştiren köylülerin korunduğunu belirten Catatumbo, köyle yaşadıkları için gerçekte neler olup bittiğini bildiklerine, Kolombiya'da köylülerin başka seçeneklerinin bulunmadığına dikkati çekti.

Havana'daki görüşmelere katılan heyetin lideri ve FARC'ın iki numaralı ismi Ivan Marquez de Kolombiya'daki uyuşturucu kaçakçılığı sorununu tamamen çözme konusunda işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

BM verilerine göre, Kolombiya, dünyada en fazla kokain üreten ikinci ülke. İlk sırada Peru yer alıyor.

FARC ile yapılacak olası barışı referanduma götürme önerisinde bulunan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise, referandum konusunun diğer tarafla müzakere edilmesi gerektiğini kaydetti.

Santos, "Önümüzdeki günlerde bunun olup olamayacağını göreceğiz" ifadesini kullandı.

Taraflar arasındaki görüşmeler, birkaç günlük aradan sonra, perşembe günü devam edecek.

Kaynak: AA