'Derinin Toplanmasında Sıkıntı Yok Satışında Var'

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, birçok kurumun deri toplamada sıkıntı yaşamadığını ama deriyi satmakta zorlandığını belirterek, elindeki deriyi satacak tüccar bulamayan birçok dernek ve vakfın kendilerine deri almaları yönünde teklifte bulunduğunu bildirdi.


Yıldırım, AA muhabirine, demokratikleşme paketinde yer alan yardım toplamada kısıtlamaların kaldırılmasının ve kurban derisi, fitre, zekat toplama konusunda sadece kendi kurumlarını yetkili kılan hükmün iptalinin doğru bir karar olduğunu söyledi.

Mülki idareden yetki alan kurum ve kuruluşların bayram boyunca deri toplayacağını anımsatan Yıldırım, buna rağmen yetkisi olmayan birçok yapının deri toplandığını, bu açıdan yetkinin verilmesi kadar denetiminin yapılmasının da önemli olduğunu dile getirdi. Vatandaşlara kurban derisini bağışlayacakları kurum veya kuruluşların yetkili olup olmadığına dikkat etmeleri uyarısında bulunan Yıldırım, bağış karşılığında makbuz alınmasının da bir o kadar önemli olduğunu vurguladı.

Kurban derilerinin milli servet gibi görülmesi gerektiğini, toplanmasının ve ekonomiye kazandırılmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldırım, "Deri en fazla 3-4 gün bekletilebilir. Süre uzarsa deri bozulabilir. Bu nedenle bağışlanan kurban derilerinin en kısa sürede tüccara veya tabakhanelere ulaştırılması gerekiyor" dedi.

-"Deri ithal etmek zorunda kalırız"

Deri toplama yetkisinin bayramdan kısa süre önce serbest hale gelmesi nedeniyle birçok kurum ve kuruluşun yeteri kadar hazırlık yapamadığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Birçok kurum deri toplamakta sıkıntı yaşamıyor ama deriyi satmakta sıkıntı yaşıyor. Ya istediği paraya deriyi satamıyor ya da tüccara ulaşamıyor. Bunun üzerine bize teklifte bulunuyorlar. Biz bu işin ticaretini yapmıyoruz ama milli servet olarak gördüğümüz derinin zayi olmasını da içimiz razı gelmiyor. Biz Kurban Bayramından yaklaşık 3 ay önce her bölgemizde ihale yapıyoruz. Bu sayede toplamadığımız deriyi büyük tüccarlara satabiliyoruz. Toplanan deriler zayi olursa Türkiye deri ithal etmek zorunda kalır. İsteyen deri toplansın, isteyen derisini istediği yere versin ama deri gibi bir milli servetin zamanında değerlendirilmesi şart. Eğer burada THK'nın tecrübesine ihtiyaç duyulursa biz üzerimize düşeni yaparız."

-"THK'ya karşı duyarlılık devam ediyor"-

Yıldırım, Türkiye'de bayram süresinde 10 milyona yakın kurbanın kesildiğini, bu kurbanların yaklaşık 1 milyon 250 binin derisinin THK'ya bağışlandığını belirterek, bu rakamın bu yıl bir miktar düşebileceğini söyledi.

THK'ya yapılan deri bağışındaki olası düşüşte geçmiş yıllarda kamunun kendilerine sağladığı araç desteğini bu yıl sağlamamasının etkili olacağını ifade eden Yıldırım, "Bu nedenle de biz her yerde de toplayamadık ama THK'ya karşı vatandaşlarımızın duyarlılıkları devam ediyor. 'Biz de şu kadar deri var gelin alın' diye telefon ediyorlar. Bunda kurumumuzun itibarı ve yaptığı başarılı işlerin payı var. İnsanlarımız THK'ya yaptığı bağışın yangın söndürme uçaklarından, hava ambulanslarına, üniversiteden havacılık faaliyetlerine kadar birçok hayırlı işte kullanıldığını biliyor. Bizi mutlu eden işin bu kısmı" diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye'de ilk defa 1996'da THK tarafından başlatılan vekaleten kurban kesim kampanyasını, bu yıl düzenlemediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA