Sağlık Çalışanlarının En Önemli Talebi 'Yıpranma Payı'

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarının daha verimli çalışmalarını sağlamak için yıpranma payı verilmesi gerektiğini söyledi.


Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık personelinin en önemli talebinin yıpranma payı olduğunu belirtti.

Sağlık çalışanlarına da bu payın verilmesi için 2 yıldır çalışma yaptıklarını anlatan Memiş, 2012 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde de bu konuyu gündeme getirdiklerini ve Kamu Personeli Danışma Kurulu'na gittiklerini bildirdi.

Memiş, sağlık personelinin, dönüşümün en önemli mimarları olduğunu vurgulayarak, "Yani çalışanlar, bu dönüşümde iş yükü 5 kat artmış olmasına rağmen, halen fedakarca sağlık hizmeti vermek için didiniyor" dedi.

- "Sağlık çalışanları tükeniyor"

Memiş, sağlık çalışanlarının yüzde 60'dan fazlasının kadın olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"7 gün 24 saat nöbet sistemiyle hizmet veriyorlar. Örneğin, bir kaza olduğunda, olay yerine sağlık çalışanları, polis, jandarma, yeri temizlemek için itfaiye, haber yapmak için gazeteci gidiyor. Herkese yıpranma payı var ama sağlık çalışanlarına yok. Artık şu görülmeli. Sağlık çalışanları tükeniyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 60|8'i, 'fırsatım olsaydı mesleğimi değiştirirdim' diyor. Bu dikkatin çekilmesi, üzerinde durulması gereken bir konu. Sağlık çalışanlarının tükenmişliği, toplumsal olaylarla karşı karşıya olan polislerin tükenmişliğiyle neredeyse aynı. Polislerin tükenmişliği 25.85'ken, sağlık çalışanlarının tükenmişliği 23.95 puan."

"Onun için sağlık çalışanları mutlaka görülmeli" diyen Memiş, şöyle devam etti:

"Hasta memnuniyeti elbette çok önemli, daha da yükseltilmesi gerekir. Hasta memnuniyetinin yanında, çalıştırdığınız insanları sağlıklı, güvenli bir ortamda çalıştırmak, onları da memnun etmek, daha verimli çalışma yapmalarını sağlamak için mutlaka yıpranma payı verilmeli, Diğer özlük hakları da mutlaka tez elden düzenlenmeli."

Memiş, kasım ayı içerisinde Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda yıpranma payı konusunu tekrar masaya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA