Suriyeli Sığınmacılar Bayramlaşmaya Gidiyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çalışmak için büyük şehirlere giden Suriyeliler, bayram tatili için Şanlıurfa, Kilis ve Hatay'daki çadır ve konteyner kentlerde yaşayan yakınlarının yanına gidiyor.


9 günlük Kurban Bayramı tatili Suriyeliler için de ayrı bir önem taşıyor. Akrabalarıyla bir araya gelebilmek için günler öncesinden otobüs bileti alan sığınmacılar, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden Türkiye'nin Suriye sınırındaki kentlere gidiyor.

İzmir ve İstanbul'dan Güneydoğu Anadolu bölgesine giden otobüslerdeki yolcuların bir kısmını sığınmacılar oluşturuyor.

- "Yoğunluk arttı"

Ege Bölgesi Otobüsçüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'de çok sayıda Suriyelinin bulunduğunu belirterek, "Bayram seyahatinde özellikle Gaziantep ve Hatay seferlerine yoğun ilgi var" dedi.

Öcal, otogarlardaki bayram yoğunluğuna Suriyelilerin de katıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Suriyeli misafirlerimizin de bayram seyahatlarını aynı güne denk getirmesi sonucu, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa yönlerine giden otobüslerimizde yüzde 50 gibi fazladan yük oluştu. Tabii ki her yolcumuza olduğu gibi onların da ihtiyaçlarına cevap vereceğiz. Ek seferlerle yolcularımızı zor durumda bırakmayacağız."

Otobüs firması işletmecisi Taner Sönmez de İzmir'den Gaziantep ve çevresine seyahat eden her otobüste Suriyeli yolcuların bulunduğuna dikkati çekti.

Sönmez, "Şu anda her otobüste 4-5 Suriyeli yolcu var. Bazı otobüslerde yolcuların neredeyse yüzde 50'sini Suriyeli yolcular oluşturuyor. Biletlerini genelde gidiş dönüş alıyorlar" dedi.

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Salih Muhammed Ali ise savaştan kaçarak, çalışmak için büyük şehirlere gelen bazı gençlerin, bayram vesilesiyle kamplarda kalan ailelerini görmeye gittiğini kaydetti.

Kaynak: AA