Narenciye Festivali’nin Kapanış ve Değenlendirme Toplantısı

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, narenciyenin İçel'in ve Türkiye'nin en büyük zenginliklerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Böylesi güçlü ve kalıcı bir festivalin gerekli olduğunu söylemiştim ve bunu 3 yıldır da yapıyoruz.

Narenciye Festivali’nin Kapanış ve Değenlendirme Toplantısı
Artık İçel narenciyenin üretim merkezi oldu. Bu başarıyı birlik ve beraberlikle sağladık” dedi.

'Narenciye Hayattır' sloganıyla bu yıl 3'ncüsü düzenlenen İçel Narenciye Festivali'nin kapanış ve değerlendirme toplantısı yapıldı. İçel Ticaret Borsası’ndaki (MTB) toplantıya, İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı ve MTB Başkanı Abdullah Özdemir, merkez ilçe belediye başkanları ile Festival Yürütme Kurulu üyeleri katıldı.

Burada konuşan Vali Güzeloğlu, festival fikrinin hayata geçirilmesi sürecini anlattı. Güzeloğlu, “3 yıl öncesinde festival fikrinin ilk değerlendirildiği toplantıda, festival düşüncesinin sıradan olmaması, katılım ve sürdürülebilirlik açısından eksiksiz olmaması gerektiğini söyledim. MTB Başkanı Abdullah Özdemir elindeki belge ve fotoğraflar ile birlikte festival fikrini bana ilk kez getirdiğinde bunun altını çizmiştim. Çünkü çalışmalar bir bütünlük içerisinde başladığı ve zenginleşerek devam ettiği zaman istenilen amaçlar gerçekleşir, birliktelik tesis edilir. Festival düzenlemek noktasında belli bir alandaki birlikteliğin kısa değil, kalıcı ve hedefe ulaşan kararlı adımlarla yürünmesiyle başarıyı perçinlenebilir” dedi.

“NARENCİYE MERKEZİ OLMA BAŞARISINI BİRLİK VE BERABERLİKLE SAĞLADIK” Narenciyenin İçel'in ve Türkiye'nin en büyük zenginliklerinden birisi olduğunun altını çizen Güzeloğlu, “İçel narenciyenin üretim merkezi oldu. İçel'de böylesi güçlü ve kalıcı bir festivalin gerekli olduğunu söylemiştim. Bunu amaçlayan bir oluşum gerçekleşti. İçel'in tüm bileşenleri amaçlar doğrultusunda bir araya geldi. İlk yıldan bu yana zenginleşerek yol aldığımızı görüyoruz. İçel Narenciye Festivali kurumsal kimliğiyle özel bir örnek olmaya devam ediyor. Festivalimizin 3'ncü yılında uzun zamandır yapılan festivallerin elde edemediği başarıları yakaladık. Bu başarıyı birlik ve beraberlikle sağladık. Sosyal gelişmelerin reçetesi insandan başlayarak kuruma, kurumdan topluma, toplumdan millete, milletten devlete doğru ilerlemektedir. Bunu temin etmenin rahatlığı ve mutluluğu içerisindeyim” diye konuştu.

İçel'in ulusal yayın organlarında fazla yer almadığına değinen Güzeloğlu, İçel’inr büyüklüğünün yazılsa da yazılmasa da çok açık ve belirgin olduğuna vurgu yaptı. 2020 Uluslararası Narenciye Kongresi'nin İçel'de yapılacağı anımsatan Güzeloğlu, “İçel hedeflerine kararlı adımlarla yürümektedir. Narenciye Festivali İçel'e yakışmış ve ilimizle bütünleşmiştir” şeklinde konuştu.

İçel’in birçok zenginliği barındırdığına işaret eden Güzeloğlu, İçel'deki yaşanan gelişmelerin profesyonel anlamda tanıtılması zamanının geldiğini belirtti.

Bu noktada 2013 yılı içerisindeki hedeflerin bir tanesinin İçel Tanıtım Vakfı'nın kurulması oluğunu dile getiren Güzeloğlu, "İçel'in tanıtılması ve zenginliklerin yaşatılmasına dönük değerlerin kurumsal kimlik içerisinde yürütülmesi bir gerekliliktir" ifadesini kullandı. “FESTİVALİN TANITILMASI İÇİN BASINA DAHA FAZLA ÖDENEK AYRILMALI” İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise festivalin genel anlamda başarılı bir şekilde yapıldığını ifade ederek, “Yalnız festival gerek yerel basında olsun gerekse ulusal basında olsun yeteri kadar yer almadı. Bu yüzden önümüzdeki yıllardaki festivallerimizde basına daha çok ödenek ayırarak tanıtımımızı daha iyi yapmalıyız. Bunun dışında merkez ilçe belediyeler ile bir bütünlük içinde festivalimizi gerçekleştirdik. Bir arada hareket ederek başarılı sonuçlar elde ettik” dedi.

Festival İcra Kurulu Başkanı ve MTB Başkanı Abdullah Özdemir de festivalinin finansmanının sadece yerel kaynaklarından yapıldığını dile getirerek, “Festivalimiz için 747 bin 983 TL topladık ancak festivalimize 693 bin 423 TL harcadık. 54 bin 560 TL tasarrufumuz oldu. Eğer belediye başkanlarımız izin verirse bu parayı önümüzdeki yılki festivalde kullanacağız” şeklinde konuştu.

Festivalden alınlarının akıyla çıktıklarını da vurgulayan Özdemir, “Bu festivali yapmaya karar verdiğimizde belli hedefler koymuştu. Bu hedeflerden biri İçel’deki birlik ve beraberlik ruhunu tüm Türkiye’ye göstermekti. Bu konuda Türkiye’ye örnek olacak bir birlik ve beraberlik sergilenmiştir. Özellikle ayrı partilerden olmasına rağmen belediye başkanlarımızın göstermiş olduğu birlik ve beraberlik tüm toplum tarafından takdirle karşılanmıştır. İkinci hedefimizde artık narenciyeyi İçel’le özdeşleştirmekti. Bu hedefimize de ulaştığımızı söyleyebilirim. Artık narenciye diyince akla İçel geliyor” dedi.

Konuşmaların ardından Narenciye Festivali kapsamında ilkokul, ortaokul ve liselerde yapılan resim ve kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilerin ödülleri verildi.

Kaynak: İHA