Güney Afrika, Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Asker Sayısını Artırıyor

Güney Afrika, isyancıların başkenti düşürmekle tehdit ettikleri Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki (OAC) asker sayısını 400’e çıkarmaya karar verdiğini açıkladı.

Devlet Başkanı Jacob Zuma, iki ülke arasında imzalanan savunma anlaşması gereği Pretoria’nın gönderdiği 200 askerin OAC ordu perSonelini eğitmeye devam ettiklerini belirtti.

Jacob Zuma’nın ofisinden yapılan açıklamada, asker sevkiyatının “bölgede istikrarına ve barışına katkı sağlamak” amaçlı olduğunu ifade edildi. OAC’de başkent Bangui’ye yaklaşan Seleka Koalisyonu adlı isyancı grup hükümetle görüşme karşılığında saldırılarını durdurmuşlardı. Seleka'ya karşı oluşturulan Orta Afrika Çokuluslu Gücü (FOCAM) bünyesinde Gabon, Kongo, Çad, Kamerun gibi ülkelerden askerler OAC’de konuşlamış durumda. OAC’de geçen ay tekrar saldırılarına başlayan Seleka militanları, aralarında elmas merkezi olarak da biline Bria ve Sibut’un da bulunduğu bir çok kasaba ve şehiri ele geçirmişti. Öte yandan OAC askerleri uluslararası güçlerin yardımı ile başkent Bangui’ye 80 kilometre mesafedeki Damara kasabasını kontrollerinde tutuyor. OAC’de isyancılar Devlet Başkanı Francois Bozize’nin hükümetini 2007 barış anlaşmasının şartlarına uymamakla suçluyor. Anlaşmadan Sonra ödenek şartıyla silah bırakan isyancılar, en Son Bozize’nin ulusal birlik hükümeti teklifini reddetti. Bozize isyancıların müzakereyi kabul ettiklerini açıklamasının ardından oğlu Jean-Francis Bozize'yi Savunma Bakanlığı görevinden almıştı. Genelkurmay Başkanı General Guillaume Lapo da isyancılara karşı başarısız olması nedeniyle görevinden alındı.