Odtü'lü Mühendisler, İzü Öğrencileri İle Buluştu

İzmir Üniversitesi (İZÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği Mezunları Topluluğu üyelerini ağırladı.

Odtü'lü Mühendisler, İzü Öğrencileri İle Buluştu
Onların meslek deneyimlerini kendi ağızlarından dinledi.

Halen Dunnhumby, Tesco Kipa, Delphi Systems, Schneider Electric, Silgan Öntaş Ambalaj gibi sektörünün önde gelen firmalarında görev yapan Endüstri Mühendisleri Çağdaş Kanar, Murat Tütüncü, Alkım Öztürk, Amaç Öner, Selçuk Aytimur ve Esra Ekinci, hem sistem yöneticiliğini, hem de mühendisliği birleştirebilmeleri açısından aldıkları eğitimin önemine vurgu yaptı.

Esra Ekinci, endüstri mühendislerinin akademik eğitimleri boyunca pek çok farklı alanla ilgili temel eğitimleri almasının çalışma alanı açısından da geniş bir yelpazeye hitap etme olanağı sağladığını söyledi

Endüstri mühendislerinin içinde insan olan sistemleri tasarladıklarına dikkat çeken Alkım Öztürk de, “Genel mühendislik algısı ile çok örtüşmediği için (Siz de mühendis misiniz?) diye ciddiye almamayı tercih edenlerle bile karşılaşabilirsiniz ama, endüstri mühendisleri öğrendiği bilgileri içinde insan olan her sisteme uyarlayabilir. O yüzden de içinde insan olan her sistem endüstri mühendislerinden sorulur” dedi.

İş dünyasının bugün sorunu anlayabilen, sistemi analiz edebilen ve çözüm üretip uygulamasını yapabilen kişilere ihtiyaç duyduğuna değinen Amaç Öner, önemli olanın çalışılmak istenen alanın belirlenmesi olduğunu söyledi.

Mesleğe adım atma noktasının staj yapmak olduğuna değinen Selçuk Aytimur, “Kapalı kapılar arkasında, dosya doldurmaya yönelik, uygulamadan uzak stajlar yapmayın” dedi.

Sistemin daha iyi işlemesi için farklı olarak yapılabilecek ne olduğunu araştıran endüstri mühendislerinin fark yaratmaya en uygun kişiler olduğunu belirten Murat Tütüncü de, yurtdışında eğitim deneyiminin önemine dikkat çekti. Çağdaş Kanar ise, öğrencilik dönemi boyunca proje yapmanın, firmalar tarafından düzenlenen etkinlikler içinde yer almanın kariyere ilk adım için çok önemli olduğunu söyledi.

İngilizce bilmenin şart, ikinci bir yabancı dil bilmenin büyük avantaj sağlayacağı noktasında birleşen endüstri mühendisleri, sertifika programları içinde yer almak yerine ders çalışmanın öğrenciler için daha faydalı olacağını da söylediler .
Kaynak: İHA