Bakan Günay: Dizileri ve Oyuncuları Yurt Dışında Tanıdım

Türkiye’nin tanıtımına önemli katkılar sağlayan Türk dizilerinin yapımcı ve oyuncularının ödül töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bir çok dizinin adını ve oyuncularını yurt dışında tanıdım.” dedi.

Türkiye Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından düzenlenen ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dizi yapımcıları ve oyuncuları katıldı.

Ödül töreninde konuşan Bakan Günay, dizilerin ülke tanıtımı ve turizmi açısından önemine vurgu yaptı. Yeni kanun tasarısıyla devlet desteğinin de olacağını belirten Bakan Günay, “Son yıllarda biz gerçekten Türkiye sinemasını desteklemeye çalıştık. Ama dizilerle bağımız itiraf etmeliyim ki yeni yeni oluştu. Ve yeni bir sinema kanunu hazırlıyoruz yeni oluşuyor. Ama diziler gerçekten kendiliğinden Türkiye’yi dünyaya çıkardılar. Önceki yıllarda nere gitsek birçok dizinin adını ve oyuncularını ben yurt dışından öğrendim. Önce orada telaffuz edildiğini duydum ve dönüp gelip burada zaman ayırıp merak edip bakmaya başladım. Birçok bakan arkadaşım artık bana kendi gezilerini bizim dizelere göre ayarladıklarını söylüyor.” diye konuştu.

Uluslararası platformlarda ödüllerinde gelmeye başladığını belirten Günay, “Uluslararası platformlardan ödüller almaya başladık. Sinemalar ödülle dönmeye başladı.

Şimdi Türkiye sineması için yeni kanun hazırlığımız var. Bakanlar kuruluna geçen hafta sevk ettim ve sanıyorum ki önümüzdeki toplantılarda bunun sunumunu yapacağım. Orada dizileri de devletin doğrudan doğruya bazı projeleri desteklemelerini de eski kanunda olmayan yeni düzenlemeler olacak. Ve dizi oyuncularının telif, emek haklarını da güvenceye almış olacağız. Dizilerdeki güzellikleri görüyoruz ama onun arkasında bir meşakkat var. Bunların farkındayız ve dizide çalışan arkadaşlarımızın haklarını yeni kanunla daha güvence altına almış olacağız. Bu yasa çıkarsa hem yerli hem yabancı bazı yapım konusunda hem devletin doğrudan bazı projeleri destekleme konusunda hem çalışanların haklarını daha fazla elde etmesi konusunda daha uygar ve daha dünyadaki seviyeye uygun Türkiye sinema yasasını oluşturmuş olacağız.“ şeklinde konuştu.

TARİHİ DİZİLER İNSANLARI TARİHİ GERÇEKLERİ ÖĞRENMEYE YÖNELTİYORÖdülünü alan dizi oyuncusu Halit Ergenç yaptığı konuşmada, “Benim bir keşkem var. Keşke biz bugün cumhuriyet ve Osmanlı dönemi ile ilgili sayısız sayıda yapılmış diziler ve filmlerin ardından yapılmış bir prodüksiyonuz. Biz biliyoruz ki bir proje dalında ilkse biz ilk olduğumuz söylemiyoruz. Tabiî ki yapılmış başka projeler de var. Bu kadar başarı kazanmış bir proje olarak ilkse muhakkak bu kadar çok eleştiriye bazen tahribata uğrayacak bazen saldırıya uğrayacak bunlara maruz kalabilir. İşte burdada aslında biz yapmak istediğimiz noktaya ulaşmışız demektir. Çünkü bir televizyon dizisi aslında belgesel olarak insanlara ders verme mecburiyeti taşımalı ama insanların kafalarında sorular yaratıp bu soruların cevaplarını arama isteği uyandırıp birbirleriyle konuşmaya ve tarihi gerçekleri öğrenmeye özendirir. Umarım bizden sonra bizden çok daha iyi işler yapacak. İnsanlar için bugün bizim yaşadığımız korkutucu ürkütücü ve vazgeçirici olmaz da bizim yurtiçi ve yurtdışında kazandığımız başarıları yakalar." diye konuştu.