Elitaş: Yıpranma Haklarının İadesi İle İlgili Doğru Olanı Yaptık

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gazeteci ve milletvekillerinin yıpranma haklarının iadesi ile ilgili, “Doğru olan bir şeyi, haksızlık içeren bir düzenlemeyi de, haklı hale getirdik.” dedi.

Elitaş, gazetecilere 3 ay içerisinde başvurmaları halinde pirim farklarını 6 taksitte ödeme imkanı tanınacağını da açıkladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milletvekilleri ve gazetecilerin yıpranma haklarının iadesi ile ilgili Elitaş, “2008 Ekim ayında çıkan yasa gereği emekli olmamış milletvekilleri ile emekli olmamış basın mensuplarının yıllık 90 günlük yıpranma primleri kaldırıldı. Milletvekilleri ve basın mensupları fazla yıpranmıyor diye, bürokrasinin getirdiği yasa o şekilde oldu. Ancak burada görüyorsunuz, TBMM gece gündüz çalışıyor. Fazla mesai ücreti bulunmayan tek kurum herhalde TBMM.” diye konuştu.

Elitaş, 2008’den 2013’e kadar geçen süre içerisinde yıpranmalar ile ilgili pirimleri kişilerin taksitle ödeyebileceğini aktardı. Milletvekilleri için bu miktarın 20 bin TL civarında olduğunu söyledi.

Basın mensupları için ise 3 aylık başvuru süresinde müracaat edilmesi halinde, 6 taksitin uygulanacağını belirtti.

TBMM’ye milletvekili olarak gelenlerin bir kısmının Emekli Sandığı’na bir kısmının ise Bağ Kur ve SSK kanununa göre işlem gördüklerini kaydeden Elitaş, “Bunlardan Emekli Sandığı’na tabi olup da emekli olanlar, geldikleri gün milletvekili emeklisi sayılıp, o günkü şartlarda 3 bin TL emekli maaşı alıyorlardı. Bugünkü şartlarda 6 bin TL emekli maaşı alıyorlar. SSK ve Bağ Kur’a tabi olarak milletvekili seçilmiş olanlar iki yıl süre ile emekli sayılmıyorlardı. Bir de enteresan bir durum, mesela olağanüstü bir hal çıktı. İki yıldan önce milletvekilliği seçimi erkene alındığı halde, Emekli Sandığı’na tabi olanların milletvekili emeklilikleri kazanılmış oluyor, ama SSK ve Bağ Kur’luların kazanılmamış oluyordu." dedi.

Elitaş, bu haksızlığı gidermek için de bir düzenleme yaptıklarını dile getirdi. Düzenlemenin 'hayırlı' olması temennisinde bulunan Elitaş, “Alnımız açık yaptık. Doğru olan bir şeyi, haksız olan bir düzenlemeyi haklı hale getirdik.” ifadesini kullandı .