Ukrayna Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı

Türkiye heyeti ile Ukrayna Heyeti arasında Türkiye-Ukrayna Gümrük İdareleri Başkanları II. Toplantısı İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Ukrayna Gümrük İdareleri arasında işbirliği çerçevesinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız başkanlığındaki Türkiye heyeti ile Ukrayna Gümrük İdaresi Başkanı Ihor Kaletnık başkanlığındaki Ukrayna Heyeti arasında Türkiye-Ukrayna Gümrük İdareleri Başkanları II. Toplantısı 25-26 Eylül 2012 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

İki ülke gümrük idareleri arasında gümrük idareleri başkanları düzeyindeki ilk toplantının 26-27 Eylül 2011 tarihlerinde Kiev/Ukrayna'da gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, bu yıl ikincisi düzenlenecek Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'nın, söz konusu toplantıların her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen bir platforma dönüşmesine yönelik olarak Türkiye ve Ukrayna tarafının ortak tutum içerisinde olduklarını gösterdiği belirtildi.

Açıklamaya göre, toplantı öncesinde teknik düzeyde konuların görüşülmesi amacıyla, Türkiye-Ukrayna Çalışma Grubu Toplantısı, 24 Eylül 2012 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Gerek 25-26 Eylül 2012 tarihlerinde Gümrük İdareleri Başkanları Düzeyinde gerek 24 Eylül 2012 tarihinde Çalışma Grubu üyeleri düzeyinde gerçekleşecek toplantıların gündeminde, iki ülke gümrük idareleri arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik önemli konular yer alacak.

Karadeniz'e komşu iki ülke gümrük idareleri olarak bu alanda işbirliğinin arttırılması, gümrük uygulamaları açısından ülke deneyimlerinin paylaşılması, uluslararası örgütler ve eğitim alanında işbirliği toplantının gündem maddeleri arasında yer almakta ve İki ülke gümrük idareleri arasında işbirliğinin her alanda geliştirilmesine yönelik çalışmalar çerçevesinde, özellikle kaçakçılıkla mücadele alanında iki ülke gümrük muhafaza personellerinin işbirliğine dönük çalışmalar toplantıda görüşülecek.

Bu çerçevede, toplantı neticesinde gümrük idaresi başkanları Ziya Altunyaldız ve Ihor Kaletnık tarafından iki ülke muhafaza birimlerinin işbirliğine yönelik bir ''Ortak Operasyon Planı'' imzalanması öngörülüyor.

Küresel düzeyde önemli bir problem haline gelen uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı ile mücadele konusunda iki ülke muhafaza personellerinin bölgelerinde işbirliği içerisinde hareket etmelerine ve bu konuda ortak operasyon düzenlemelerine imkan verecek olan ''Ortak Operasyon Planı'' iki ülke gümrük idareleri açısından önem taşıyor.

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Yılmaz yıldız
Kaynak: AA