Çin’deki Azerbaycanlılardan Anlamlı Seferov Kutlaması

Çin’de yaşayan Azerbaycanlılar, Macaristan'ın 2004'te Ermeni subayı öldüren Azerbaycanlı Üsteğmen Ramil Seferov'u Azerbaycan'a iade etmesini coşkuyla kutladı.

Çin’deki Azerbaycanlılardan Anlamlı Seferov Kutlaması
Başkent Pekin’de yaşayan Azerbaycanlı işadamları ve öğrenciler, Pekin’deki Desert Rose (Çöl Gülü) Türk restoranında yapılan yemekli kutlamada, Seferov ve kendisini affederek takdir toplayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den övgüyle söz etti.Restoranın girişlerine ise dev Seferov afişi asıldı.

Afişe, “Seferov özgürdür, sıra Karabağ’da” sloganı yazıldı.Bu arada Seferov’un serbest bırakılması vesilesiyle restoranda yemek yiyen müşterilerden gün boyu para alınmadı.Yemekte konuşan ve uzun yıllardır Çin’de yaşayan Azerbaycanlı işadamı Natig Baghirov, böyle bir sevinci yaşamaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan (Cihan) Azerbaycanlı işadamlarından Vügar Ahmedov ise Seferov’un ailesi ve bütün Azerbaycan halkını kutlayarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e teşekkür etti. Ahmedov, “Aliyev, bütün Azerbaycan gençliğine ispat etti ki, o her zaman gençlerin yanındadır ve yardımına koşuyor.” dedi.

Bir başka işadamı İhtiyar Atalızade ise Seferov’un Macaristan’da bir Ermeni subayı öldürmesi haberi duyduğu an ile ilgili hatılarını anlatırken, Bakü’de üniversitede okuduğu yıllarda Seferov’a destek için yürüyüş yaptıklarını ifade etti.

Seferov’un özgürlüğüne kavuşmasına çok sevindiklerini aktaran Atalızade, geçtiğimiz Ramazan ayı ve Kadir gecesinde de Ramil Seferov için dua ettiklerini belirtti.

İhtiyar Atalızade, Seferov ile ilgili mutlu haberin her şeyden daha değerli olduğunu söyledi.

Cihan’ın sorularını cevaplayan Natig Bağırov ise Seferov’un özgürlüğüne kavuşmasını bir “zafer” olarak tanımlarken, bunu “Seferov özgürdür, sıra Karabağ’da” sloganı ile kutladıklarını anlattı. Bağırov, bu sloganı bütün Türk dünyasına duyurmak istediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Aliyev’e de teşekkür eden Natig Bağırov, Ramil Seferov’u her zaman desteklediklerini belirtti.

Restoranın Azerbaycanlı çalışanlarından Cemil Caferov ise başta Cumhurbaşkanı Aliyev, Seferov ve bütün Azerbaycan halkına iyi dikelleri ve dualarını dile getirdi. Pekin’deki Azerbaycanlı öğrencilerinden Nasimi Ahmedzade ise Ramil Seferov ile gurur duyduklarını ve Karabağ’ın özgürlüğü için her zaman mücadeleye devam edeceklerini bildirdi. Restoranın aşçılarından Ramiz Yusifov ise Seferov ile gurur duyduğunu aktararak, “Ramil özgürdür, sıra Karabağ’dadır.” sloganını dile getirdi.

2004 yılında NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı çerçevesinde Macaristan'da katıldığı seminerde, Azeri bayrağını yere atmak ve kendisine küfretmekle suçladığı Ermeni subay Gurgen Margaryan'ı olay yerindeki yangın söndürme kutusunda bulunan balta ile öldüren Ramil Seferov geçen gün ülkesine dönmüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, özel bir kararname ile Seferov’u af kararı ülkede büyük sevinçle karşılandı. Macaristan'da 8 yıldan beri cezaevinde bulunan Seferov, Türkiye’de de eğitim görmüş ve Macar mahkemesine savunmasını Türkiye Türkçesiyle yapmıştı. Öte yandan Seferov binbaşı rütbesine yükseltildi ve sekiz senede birikmiş maaşının yanı sıra bir ev hediye edildi .