Tanığın, Gizli Tanık Odasına Alınmasına Veli Küçük'ten İtiraz

Ergenekon davasında ifade vermek için bekleyen tanık Emrah Özdemir, rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı.

Sağlık kontrolünün ardından duruşmaya tekrar getirilen Özdemir'in kendi isteği ile gizli tanık odasında ifade vermek istemesine, tutuklu sanık Veli Küçük itiraz etti. Mahkeme Başkanı ile tartışan Küçük, salondan çıkarıldı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının duruşmasında tanık Salih Taşdelen'in savunmasının alınmasına devam edildi. Amerikan Savunma İşbirliği Ofisi’ndeki görevine ilişkin şu açıklamalar yapan Alaettin Sevim, Taşdelen’e “Kasım ayının ortalarından itibaren yabancı bir ülkenin (ODC) karargahında görev yapmaya başladık. Bilgisayarlarımıza kesintisiz olarak Kuzey Irak’tan görüntü geliyordu, 18 saat görüntü akıyordu. Ama benim 24 saate uzatılması için ısrar ettiğimi biliyor musunuz?” diye sordu. Taşdelen ise “Evet, görüntü aktarımının uzatılmasını talep ettiniz.” dedi.

Alaeddin Sevim, Kuzey Irak’an görüntü aktarılan bilgisayarda bir belge yazılması durumunda akış kesilmez miydi? sorusu üzerin Tanık Salih Taşdelen “Görüntü kesilirdi. Ayrıca ODC’deki bilgisayarlar ile Genelkurmay Karargahı arasında bağlantı yoktu.” diye cevap verdi.Başkan Hasan Hüseyin Özese’nin “Tanığa doğrudan suçlandığınız konularla ilgili soru yöneltin.” uyarısı üzerine Alaettin Sevim “Benim hazırladığım iddia edilen belgeyi hazırlayabilecek çalışma koşulumun olmadığını ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Sızmaların önüne geçmek için ODC’deki bilgisayarlara Office, word gibi programlar yüklenmemişti.” ifadesini kullandı.Tanık Taşdelen'in ifadesine başvurulduğu sırada sanık Muzaffer Tekin’in talebi üzerine çağrılan ve tanık odasında bekleyen Emrah Özdemir, rahatsızlandı. “Göğüs ağrısı" şikayeti bulunan tanık, daha önceden iki kez kalp krizi geçirmiş olması da dikkate alınarak yeni bir kalp krizi geçiriyor olma ihtimali ile Silivri Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.Emrah Özdemir, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen JİTEM davasında tanık olarak dinlenmişti. Özdemir’in aleyhine ifade verdiği Muzaffer Tekin, “Getirin gözümün içine baka baka bu yalanları söylesin.” şeklinde beyanda bulunmuştu. Mahkeme, Tekin’in bu sözlerini dikkate alarak Emrah Özdemir’i savunma tanığı olarak duruşmaya çağırdı. Emrah Özdemir’in, 1996 yılında öldürülen 'Kumarhaneler Kralı' olarak tanınan Ömer Lütfi Topal'ın şoförünün oğlu olduğu öğrenildi.Tanık Taşdelen'in ifadesinin tamamlanması üzerine duruşmaya saat 11.45'te ara verildi.

Öğleden sonra saat 13.00'te başlaması beklenen duruşma, tanık Özdemir'in sağlık kontrollerinin uzaması nedeniyle 14.45'te başladı.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gizli tanık Özdemir'in, kendi talebi doğrultusunda duruşma salonu yerine gizli tanık odasına alınarak sesi ya da görüntüsü bozulmadan ifade vereceğini söyledi.

Özdemir'in gizli tanık odasında ifade vermesine itiraz eden Veli Küçük ayağa kalkarak, "Gizli tanığın burada ifade vermesi lazım." dedi.

Mahkeme Başkanı Özese de "Yazılı dilekçe verin buyrun oturun yerinize." diye konuştu.

Gizli tanık odasından orijinal sesi ve görüntüsü salona yansıtılan tanık Emrah Özdemir'in kimlik tespiti yapıldı. Tanık Özdemir, kimlik tespiti sırasında "Açık adresimi söylemek istemiyorum" dedi.

Bunun üzerine Veli Küçük yine oturduğu yerden ayağa kalkarak, "Yeter Allah aşkına yeter" diyerek duruşma salonunundan ayrıldı. Mahkeme Başkanı Özese de jandarmalara "Veli Küçük içeri almayın, dışarıda beklesin" şeklinde talimat verdi.Özdemir, tanık odasında dün gece rahatsızlığı nedeniyle saat 03.30'a kadar hastanede kaldığını, bugün de rahatsızlığının tekrarladığını söyledi.

Kendisini iyi hissetmediğini isteyen tanık Özdemir'in. kendisini iyi hissetmediğini ve yarın ifade vermek istediğini söylemesi üzerine duruşma yarına ertelendi .