Sudan'ın Kahire Büyükelçisi Arabi Açıklaması

Sudan'ın Kahire Büyükelçisi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı çıkardığı Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, gönül rahatlığı içinde yarın Kahire'ye geleceğini söyledi.

Büyükelçi Arabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beşir'in 2 gün sürmesi planlanan ziyaretinin, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve geldiği haziran ayından sonra bu ülkeye yapacağı ilk ziyaret olduğunu ifade etti.

Arabi, bazı çevrelerin Beşir'in UCM'ye teslim edilmesi gerektiği çağrılarına ilişkin ise ''Beşir, ikinci vatanını ziyarete geliyor. İki ülke ilişkilerinin doğası gereği böyle bir teslimin yapılması mümkün değil. Ayrıca Sudan Devlet Başkanı daha önce de Mısır'ı ziyaret etmişti. Halihazırda pek çok ülkeye ziyaretler yapmaya devam ediyor. Beşir, Mısır'a gönül rahatlığıyla geliyor'' dedi.

Büyükelçi, Beşir'in, ekim ayında Sudan'ı ziyaret etmesi için Mursi'ye davette bulunacağını da sözlerine ekledi.

Uluslararası Af Örgütü, dün yayımladığı bildiriyle Mısır makamlarından, Beşir'in ziyaretine izin vermemelerini istemişti. Örgüt, Mısır'ın Sudan liderinin ziyaretini kabul etmesi halinde işlediği suçlara ortak olacağına işaret ederek, Beşir'in Kahire'ye gelmesi durumunda derhal tutuklanması gerektiğini öne sürmüştü.

UCM, soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle Sudan Devlet Başkanı Beşir hakkında Temmuz 2010'da tutuklama kararı çıkarmıştı.

-Ana gündem maddesi Nil sularının paylaşımı-

Sudan Devlet Başkanı'nın Mısır ziyaretinde, başta Nil sularının paylaşımı olmak üzere özellikle ''iki ülke arasında hizmete açılan yeni karayolu sonrası yatırımın ve ticaretin artırılması'' gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Beşir'e ziyareti sırasında, Devlet Başkanlığı İşlerinden sorumlu Bakan Bekri Hasan Salih, Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti, İstihbarat ve Güvenlik Birimi Başkanı Muhammed Ata ile Ziraat, Elektrik, Sanayi ve Hayvancılık bakanlarından oluşan üst düzey heyet eşlik edecek.

Muhabir: İman Abdulmunim-Meryem Kasım

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA