'Toplumsal Cinsiyet ve Kadının Yasal Hakları' Paneli

Batman Belediyesi SELİS Kadın Danışmanlık Merkezi, Hevi Umut Kadın Atölyesi ve Belediye Sağlık Merkezi ortaklığı ile "Yaşamı birlikteliğimizle örmek için buluşuyoruz" şiarı ile düzenlediği "Toplumsal Cinsiyet ve Kadının Yasal Hakları" konulu panelde çok sayıda kadın buluştu.

Belediye Konferans Salonu'nda "Toplumsal Cinsiyet ve Kadının Yasal Hakları" konulu panelde; Sosyolog Rana Şeker, Av. Ayşe Acar ve Av. Seçil Erpolat birer konuşma yaptı. Panele Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, HDK Batman Meclis Üyesi Saadet Becerikli, Batman Barış Anneleri İnisiyatifi ve çok sayıda kadın katıldı.

Panelin düzenlendiği salona "Bedenimiz, kimliğimiz bizimdir", "Jin jiyan e, tendüristiya jiyane bipareze" pankartları asıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından panel, Rana Şeker'in konuşması ile başladı.

"Bugüne kadar en fazla ezilen kadınlar Kürt kadınları oldu" diyen Rana Şeker, "Ama hiçbir zaman Kürt kadını kendi özgürlük mücadelesinden vazgeçmedi. Ve Kürt kadınları bugün özgürlük açısından, hakları açısından, eşitlik açısından en fazla gelişme sağlayan kadınlar olmuşlardır. Gerçekten özgür olmak isteyen kadınlar Kürt kadınlarını örnek alsınlar" ifadelerini kullandı.

Batman Barosu avukatlarından Ayşe Acar, şiddetin dayak ile sınırlı olmadığını kaydederek, şiddetin her alanda her gün yapıldığını vurguladı. Kadınların önündeki engellere karşı birlik olması gerektiğini söyleyen Acar, kadınların şiddete, tecavüze maruz kaldığını dile getirdi. Av. Seçil Erpolat da, evlilik süresince ve boşanma durumunda kadının yasal haklarının neler olduklarını ve bunları nasıl yargıya taşıyacağını anlattı. Konuşmaların ardından panel, soru cevap şeklinde devam etti .
Kaynak: İHA