ÇÜ Öğretim Üyesi Özekici Açıklama Yaptı

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, tarımın en önemli sorunlarından birinin su kaynaklarının akılcı kullanılmaması olduğunu bildirdi.

Adana Çiftçiler Birliği'nden yapılan açıklamada, Özekici, mevcut uygulamada tarım alanlarının sulanmasında yüzde 50 su kaybı olduğunu belirterek, bir an önce kapalı borulu sistem ile sulamaya geçilmesi gerektiğini savundu.

Barajlardan alınan 100 birim suyun ancak 25 biriminin bitkiye etkin bir şekilde ulaştırıldığını ifade eden Özekici, şunları kaydetti:

''Kalan 75 birim ise tam anlamıyla ziyan ediliyor. Çünkü, bizdeki sulama sistemi, açık kanal sistemi adını verdiğimiz eski bir yöntem. Yani suyu barajlardan tarlaya ulaştırıncaya kadar boşa akıtıyoruz. Suyun 100 birimden 50 birimi ancak tarlaya geliyor. 50 birimi de tarlaya geldikten sonra tarla için sulama randımanları da çok düşük olduğu için ancak 25 birimi kullanılıyor. Yani kaynaktan alınan 100 birim suyun ancak 25 birimi yararlı bir şekilde kullanılıyor. Bunu düzeltmek için en akılcı yöntem kapalı-basınçlı borulu sistemdir. Bu artık tüm dünyanın kullandığı, hatta bizden geride olan ülkelerin bile kullandığı bir sistem.''

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA