Muş'ta Arıcılık Faaliyetleri

İlkbaharda Muş'a gelen gezgin arıcılar, yılın kurak geçmesinin bal üretimini etkilemediğini bildirdi.

Arıcılık için Ordu'nun Kabadaş ilçesinden Muş'un Kozma dağına gelen ve burada geven balı üreten Mustafa Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldan beri her yıl haziran ayında Muş kırsalına geldiğini söyledi.

İlkbahardan ağustos sonuna kadar Muş'ta bal üretimi yaptığını belirten Yiğit, şunları ifade etti:

''Muş Ovası ve çevresindeki dağlar zengin çiçek yapısıyla, arıcılık için verimli. Kışı Ordu'da geçirdikten sonra haziran başında Muş'a geldim. Şu anda merkeze bağlı Yörecik köyünün Kozma dağında bal üretimi yapıyorum. 30 yıldır bu bölgeye geliyorum. Bugüne kadar herhangi bir sorun ve sıkıntıyla karşılaşmadım. Rahat bir şekilde bal üretimimizi yapıyoruz. Burada çok güzel ve verimli bal elde ediyoruz. Her zaman Muş yöresini tercih ediyoruz. Buranın çiçeği, geven ve kekiği bol olduğu için daha iyi ve kaliteli bal üretiyoruz. Yaklaşık 30 senedir arıcılık için buraya geliyorum. Bu yıl havanın kurak olması bizi etkilemedi. Arılar geven çiçeğinden bal ürettiği için, kuraklık sorun olmadı.''

Kovanın verimine göre bal elde ettiklerini belirten Yiğit, bazı kovandan 30, bazı kovanlarlarsa ortalama 40 kilo civarında bal aldıklarını ve yılda ortalama 3,5 ton bal ürettiklerini kaydetti.

Güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Yiğit, ''Türkiye'nin birçok yerinden gelen arıcılar, Muş'un değişik bölgelerinde yaklaşık 4 ay konaklıyor. Bugüne kadar güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Rahat bir şekilde buraya gidip geliyoruz. Herkes bize yardımcı oluyor'' diye konuştu.

Muhabir: Sabri Yıldırım

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA