Türk Müteahhitleri, Türkmenistan İle Zirveye Koşuyor

Türk müteahhitleri, Türkmenistan ile zirveye koşuyor.

Türk Müteahhitleri, Türkmenistan İle Zirveye Koşuyor
Dünyanın en iyi 225 İnşaat Şirketi ( ENR 2011 Top GLOBAL Contractors ) açıklandı. Dev müteahhitler ile yarışan ve en büyüklerin listesinde yer alan Türk şirketleri, Türkmenistan’daki yükselişleriyle dikkat çekiyor.

Dünyanın en iyi müteahhitleri listesinde 56. sırada bulunan Polimeks İnşaat, en büyük projelerini Türkmenistan’da gerçekleştiriyor. Polimeks, Rönesans, Nata Holding, Tekfen firmaları listede ön sıralarda yer alıyor. Bu firmaların ortak noktası da Türkmenistan’da iş yapıyor.Dünyanın dev 225 müteahhiti 2011 yılında yurtdışındaki inşaat projelerinden 453 milyar dolar gelir elde ettiği kaydediliyor.

Almanya’nın Hochtief AG şirketinin birinci olduğu listede, Türk şirketlerinin arasında en iyi konumda olan Polimeks İnşaat. Türk şirketi, 56. sırada yer alıyor. Ayrıca, bu listede toplam 33 Türk şirketi yer alıyor. Bu arada, listede zirveye zorlayan yabancı şirketlerden 3. sıradaki Fransız Vinci, 8. sıradaki Fransız Bouygues şirketi Türkmenistan’da önemli inşaat projelerine imza atıyor. Listede 4. sırada yer alan Avusturya’nın Strabag şirketi de Türkmenisatn pazarında yer almak isteyen şirketlerin başında geliyor.

Geçtiğimiz günlerde bu şirket temsilcileri Türkmenistan’ı ziyaret ederken, Aşkabat’ta düzenlenen uluslararası inşaat fuarına da katılmıştı. Ancak, Türkmenistan’da Türk şirketleri müteahhitlik sektöründe öncülük tanınıyor. Yurtdışında Türk müteahhitlerinin en çok iş aldıkları ülke olan Türkmenistan'da 2012 yılının 7 ayında Türk şirketleri 3 milyar 240 milyon dolarlık proje üstlendi.Ülkenin imarında söz sahibi olan Türk inşaat ve tekstil şirketleri, spor kompleksleri, denizde petrol ve doğalgaz platformları, liman, okul, hastane, yol, altyapı, köprü, demiryolları, sondaj platformu, boru hattı, tekstil fabrikaları, otel ve sosyal tesisler gibi yüzlerce projeye imza atıyor.Türk şirketleri geçen yıl Türkmenistan'da toplam 63 projenin yapımını üstlenirken, projelerin bedeli 3 milyar 270 milyon doları bulmuştu.

Yaşanan küresel krize rağmen, ülkedeki imar çalışmalarını devam ettiren Türk şirketleri, 2010 yılında da 4,5 milyar dolarlık iş almıştı.Türk inşaat şirketlerinin, 1991'den bu yana aldıkları işlerin toplam hacmi 30 milyar doları aştı. Şu anda ülke genelinde 32 milyar dolar değerinde bin 500 projenin inşaatı devam ediyor.