ORGİAD’dan Serbest Piyasaya Fındık Fiyatı Çağrısı

Ordu Genç İş Adamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, maliyeti 4.70 TL olmasına rağmen serbest piyasada 3.80 TL’den işlem gören fındığın fiyatını belirleyen ihracatçılara çağrıda bulunarak, “Fındık fiyatını 6.5-7 TL bandına çıkarılması gerekir” dedi.

Kaymaz yaptığı açıklamada, fındığın Karadeniz insanının ekmeği, aşı ve geçim kaynağı olduğunu, bu üründen elde edilecek gelirin Ordu, Giresun ve Karadeniz piyasası için sıcak para anlamını taşıdığına dikkat çekti.

Fındığın maliyeti yüksek bir ürün olduğunu, ancak bugünkü alım fiyatlarıyla maliyetini karşılayamayan bir ürün haline geldiğini belirten Kaymaz, dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini tek başına sağlayan Türkiye’nin fındık rakamını kendisinin belirlemesi gerektiğini söyledi.

Fındık alımı yapan dış ülkelerin Türk fındığına muhtaç olduğunu vurgulayan Kaymaz, “Dünya fındığının yüzde 75’ini biz üretiyorsak bizim belirlediğimiz fiyattan fındığımızı almak zorundalar. Başka alternatifleri yok. Dış ülkelerin, fındık fiyatlarını sorun ettiklerini sanmıyorum. Dünya da böyle bir piyasaya hakimsek, fiyatları yabancılar değil bizim belirlememiz gerekir. Arz fazlası nedeniyle fındığın fiyatının düşürülmesine karşıyım. Arz fazlası fındık varsa pazarınızı genişleteceksiniz, daha fazla fındık satacaksınız. İçinde bulunduğumuz fındık döneminde ise arz fazlası fındık gözükmüyor” diye konuştu.

Kaymaz, açıklamasında serbest piyasaya çağrıda bulunarak, “Gelin fındığımıza sahip çıkalım, birlikte milli politikamızı oluşturalım. Fındığımıza ve üreticilerimize hak ettiği değeri verelim ve içinde bulunduğumuz fındık sezonu için, 6.5- 7 TL bandında serbest piyasa rakamlarımızı açıklayalım. En başta üreticilerimiz kazansın, ekonomimiz kazansın, ihracatçılarımız kazansın” şeklinde konuştu .
Kaynak: İHA