Müsteşar Altunyıldız, Türk İşadamlarıyla Bir Araya Geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Berlin'de Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Altunyaldız, Avrupa’da yaşayan Türk girişimcilerinin gümrüklerde yaşadığı sorunları çözmek için temaslarda bulunduğunu ifade etti.

Altunyaldız, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ve iş dünyasından isimlerin katıldığı toplantıda bir konuşma yaptı.

Almanya’da, ihracat ve ithalat yapan ticaret şirketlerine, Türk Ticaret Kanunu’ndaki yeni düzenlemelerle ilgili bilgi veren Altunyaldız, iki ülke arasındaki ticari faaliyetleri zorlaştıran ve engelleyen problemleri en asgari düzeye düşüreceklerini belirtti.

Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan Almanya’da yaklaşık 73 binin üzerinde Türk işletmesi faaliyet gösteriyor.

Toplantı sonrasında İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Altunyıdız, "Burada 73 bini aşan işletmemiz, 35 milyar avroyu aşan cirolarıyla ve aynı zamanda yaklaşık 400 bin kişiye sağlamış oldukları potansiyelle aslında burada küresel bir güç olmanın ifadesini ve buradaki gücünü ortaya koymuş durumdalar" dedi Altunyıldız, "Yapılması gereken, Türkiye'deki işletmelerimiz ile buradaki işletmelerimizi sinerjik olarak bir araya getirmek, pazara giriş imkanlarının, Türkiye’deki firmalarımızın ya da markalarımızın buradaki işletmelerimiz açısından bir ajan gibi çalışmalarını sağlamak ve buradaki firmalarımızın da üretimlerini Türkiye'ye doğru yönlendirmek, bugün burada ifade edildi. Pek çok üretimin Türkiye’de yapıldığı ve daha çok yapılmak istendiği ancak bazı sorunlar nedeniyle yapılamadığı, aksaklıklar neler, onları dinledik, notlarımızı aldık, pek çoğunun aslında çözümleri var" diye konuştu.

Avrupa’nın en büyük Türk gıda maddeleri toptancıları arasında yer alan Baktat Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan ise, "Ticaret karşılıklı olduğu için Türkiye'deki bürokrasi daha fazla detaylı, daha az problemlerle yani çok iyi denetimlerle, kısa sürede halledilmesi lazım. Yoksa zaman geçince, Almanların bir ata sözü var, 'zaman paradır' diyor. Biz de, 'vakit nakittir’ deniyor. Bundan dolayı bugünkü konular aslında Müsteşarımızın bahsettiği, elektronik sisteme geçerek, gümrükleme işlemlerinin daha fazla ve daha çabuk olacağı vurgulandı. İnşallah bunu kısa sürede göreceğiz, bizim sorunlarımız zaten bürokratik engelleriydi" dedi.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Bahattin Kaya, Altunyaldız’a, Almanya’daki işletmecileri ele alan ‘Zirvedekiler’ kitabını hediye etti .
Kaynak: İHA