250'si Tutuklu 365 Sanıklı Davanın102'nci Duruşması Başladı

Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının 102'nci duruşması başladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına ile MHP'li milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 221 tutuklu ile 12 tutuksuz sanık katıldı.

Duruşmaya, emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral Ergin Saygun, Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliliğe sevk edilen koramiraller Kadir Sağdıç ile Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 29 tutuklu sanık ile ''Ergenekon'' davasından tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz gelmedi.

Sanık avukatlarından Haluk Demirkılıç'ın hazır bulunduğu duruşmaya, diğer sanık avukatları ise katılmadı.

Esas hakkındaki savunmaların alınmasıyla devam edilen duruşmada, kolu kırık olan tutuklu sanık Burhan Göğce ile ayağında kırık olduğunu belirten tutuklu sanık Ahmet Dikmen'e beyanda bulunmaları konusunda öncelik tanındı.

Mahkemenin çeşitli konulardaki taleplerini kabul etmediğini, 18 aydır tutuklu bulunduğunu, yargılamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ''özgürlük ve güvenlik hakkını'' düzenleyen 5. ve ''adil yargılanma hakkını''na ilişkin olan 6. maddelerinin ihlal edildiğini söyleyen Göğce, avukatı duruşmada bulunmadığından dolayı esasa ilişkin koruşmayacağını ifade etti.

Tutuklu sanık Ahmet Dikmen de ''Yurt dışında olmam nedeniyle suçu işlememin mümkün olmadığını söyledim, inanılmadı. Bilirkişi ve tanık taleplerimiz oldu, çağrılmadı. Adil yargılanmama gölge düştüğü inancındayım. Avukatımda katılmadığı için esasa ilişkin beyanda bulunmayacağım'' dedi.

Duruşmaya, diğer sanıkların esasa ilişkin beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

Bu arada duruşmayı CHP milletvekilleri Haluk Eyidoğan ile Mahmut Tanal da izliyor.

Muhabir: Melike Gallenkuş - Hanife Sevinç

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA