Kütahya Belediyesi Halil İbrahim Yılmaz El Sanatları Merkezi'ndeki Ayakkabı, Sim Sarma ve Halı Dokumacılığı Kurslarında, Kursiyerlerin Birer Meslek Edinmesi Sağlanıyor

Hadi Şengül - Kütahya Belediyesi Halil İbrahim Yılmaz El Sanatları Merkezi'nde ayakkabı, sim sarma ve halı dokumacılığı kurslarına katılan kursiyerlerin birer meslek edinmesi sağlanarak, adeta balık vermek yerine balık tutmak öğretiliyor.

Merkez Müdürü Mehmet Zenci, AA muhabirine, merkezin, Avrupa Birliği hibe desteği kapsamında 2004 yılında gümüş ve süs taşı eğitimi projesiyle faaliyete başladığını söyledi.

Halı dokumacılığı, gümüş, süs taşı ve cam boncuk işlemeciliği, sim sarma, ahşap oymacılık, ayakkabı tasarım ve üretimi, porselen teknik dekor eğitimi, cam kesme sanatı, mozaik dizgi ve tasarımı, ark ve argon kaynakçılığı, mantar yetiştiriciliği, tekstil gibi alanlarda da kurslar açılarak faaliyet alanının genişletildiğini belirten Zenci, şöyle devam etti:

''Eğitimlerdeki temel amacımız, kentimizde el sanatlarını geliştirmek, Kütahya'yı gerek yurt içi gerekse yurt dışında tanıtabilmek, kalifiye eleman yetiştirip istihdama katkı sağlamaktadır. Kurslarımız el sanatlarına ilgi duyan herkese açıktır. İstihdam garantili kurslarımız sonrasında birçok arkadaşımız iş sahibi olmuştur. Merkezimizde her yıl ortalama 200 kursiyere eğitim verilmekte ve mezun edilmektedir. Kurslarımız ücretsiz olarak verilmekte ve buna artı olarak eğitimlere devam eden kursiyerlere ücret ödenmektedir. Kurslarda üretilen ürünler, kursiyerlere gelir oluşturmak amacıyla Kütahya'daki üç mağazamızda satışa sunulmaktadır.''

Zenci, özellikle ayakkabı, sim sarma ve halı dokumacılığı kurslarına katılan kursiyerlerin birer meslek edindiğini ve geleceğe güvenle baktığını anlattı.

Sim sarma kurs öğreticisi Hülya Avlupınar da, gergef ve sim sarma tekniklerini basit yöntemlerle öğretmeye çalıştığını kaydetti.

Ayakkabıcılık kursu öğreticisi Mustafa Yiğit ise kurslara özellikle aile bütçelerine katkıda bulunmak ya da meslek edinmek isteyenlerin katıldığını dile getirerek, ''Ayakkabıcılık kursunda ürettiğimiz ayakkabıları piyasaya veriyoruz. Genelde sipariş alarak ürünleri hazırlıyoruz'' dedi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA