İğdır’ın Aralık İlçesindeki Kuraklık Çiftçileri Vurdu

Bu yıl yeterli yağış almayan Iğdır’ın Aralık ilçesinde, sulama suyunun yetersizliği yüzünden binlerce dönüm tarlaya ekilen mısırlar kurudu.

İğdır’ın Aralık İlçesindeki Kuraklık Çiftçileri Vurdu
Aralık ilçesinde, yazın kurak geçmesi ve yeterli yağışının yağmamasından dolayı Aras Nehri’nden beklenen sulama kanalları kurudu. Kırk gündür sulanmayan binlerce dönüm arazide verim yüzde yirmilere düşmesine neden olunca, borçlanan çiftçiyi telaş sardı. Kırk gündür sulama kanallarına gelen suların yetmediğinden ekinlerini sulayamadıklarını anlatan Necdet Kumtepe isimli çiftçi, bu nedenle tarlalarındaki ürünlerinin hasat yapmadan kurduğunu söyledi.

“ŞEHRİN İÇİNDEKİ TAHLİYE KANALI BOŞA AKIYOR ARAZİMİZ SUSUZLUKTAN KURUYOR”
Kumtepe, “Dilekçe vermediğimiz yer kalmadı, derdimizi kimseye duyuramadık. Bulak Başı mevkiinden gelen, şehrin içinden geçen tahliye kanalındaki su Aras Nehri’ne boşa akarken, bizim arazilerimiz susuzluktan kurudu gitti. Bakın normalde yılda beş defa biçtiğimiz yonca tarlamızı, bu yıl bir kez biçtik sular kesilince daha biçemdik tarla kurdu gitti” dedi.

Bu yıl 5 bin TL masraf ederek ektiği mısır tarlasında şimdi tek den mısır almadan kurduğunun belirten Veli Güzelkaya, “Verdiğim emeği mi yanayın, harcadığım paraya mı yanayım bilmiyorum. Mısır tarlam kurudu gitti şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Kazancı katmasam 7-8 bin TL zararım var. Gördüğünüz gibi tarla kurumuş bu saatten sonra bu mısırın hiç değeri yok, ne yem olur, nede dane verir söküp çöpe atacağım emeğim hiç oldu. Aralık ilçesindeki çiftçilere devlet sahip çıksın. Bak bu kuruyan mısır tarlasının büyüklüğüne, bakın ne insan yiyeceği olur, ne de hayvan yemi ben şimdi ne yapayım?” şeklinde konuştu.

Aralık ilçesindeki A 30 kanalının kendilerine yetmediğini ifade eden Yasin Özcan ise, bu nedenle yedek bir kanal istediklerini belirtti.

Özcan, “Dışarıdan gelen insanlar bize gülüyorlar, “Şehrin içinde su boş akıyor sizin arazileriniz kuruyor” dedi.

“BU YIL VERİM ÇİFTÇİNİN MAZOT GÜBRE PARASINI BİLE KARŞILAMIYOR”
Meyve ağaçlarının köklerinin derinden olmasından fazla etkilemediğini ifade eden Ziraat Teknikeri Necdet Çiftlik, en çok sebze, kavun karpuz, mısır gibi kökleri toprağın üstüne yakın olan bitkileri etkilediği, müdahale edilmemesi durumunda meyve ağaçlarının da kurumasının kaçınılmaz olacağını ifade etti.

Aralık ilçesinde toprakların çok verimli olduğunun belirten Çiftlik, “Fakat zaman içerinde aşırı susuzluk toprağının çoraklaşmasına neden olabiliyor. Bu yıl çiftçinin zararı çok. Her yıl yüzde yüz verim alan çiftçinin verimlilik oranı yüzde 20’ye kadar düştü. Bu da harcadığı mazot ve gübre parasını bile karşılamaz” diye konuştu .
Kaynak: İHA