Troia Festivali Başladı

Çanakkale’de bu yıl 49’ncusu düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılışı, Troia Ören yerinde yapıldı.

Troia Festivali Başladı
Törende konuşan Troia Kazı Heyeti eş Başkanı Doç Dr. Rüstem Arslan, Troia kazılarının öneminden bahsederken, son yıllarda ören yerinin ziyaretçi sayısının 500 bine kadar çıktığını söyledi.

Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de, konuşmasında yıllardır geleneksel olarak yapılan festivalin gayesinin, barış ve dostluğun geliştirilmesi, kültürlerarası kaynaşmanın sağlanması olduğunu belirtti.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tarihin ilk medeniyetlerinden olan Troia’nın bugün de değişik milletlerden birçok kişiyi bir araya getirdiğini söyleyerek, “30 yıl süren savaşların ardından, çocukların sevinç çığlıklarıyla sokaklara taştığı, barışın kenti kardeş kentimiz Osnabrück'ten, kökleri burada Troia'da filizlenip Roma'ya kadar uzanmış kardeş kentimiz Pomezia'dan, 1. Dünya Savaşı'nda Galiçya Cephesi'nde şehit olmuş 508 askerimizi bağrına basan, şehitliklerine ev sahipliği yapan kardeş kentimiz Pardubice'den, türlü medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Anadolu'nun en eski kentlerinden Diyarbakır'dan, tüm ülkeye barış çağrısını yinelediğimiz kardeş kentimiz Sur Belediyesi'nden, festivalimize katılan konuklarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Troia festivalinde, Barışa vurgu yapmayı istediklerini, festivalin sloganının da 'barış kültürümüz olsun' olduğunu hatırlatan Başkan Gökhan, “Her türlü çevre felaketine karşı duruşumuzla birlikte, biliyorsunuz ki festivalimizde uzun süredir 'barış' diyoruz. Kendinle barış, ötekiyle barış, doğayla barış, sanatla barış diyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, barışın yolunu izleyerek, barışın dilini konuşarak her şey hallolabilir. İşte tüm bu nedenlerle sesimizin daha gür çıkması için daha çok sese, daha sıkı kenetlenmemiz için daha çok ele, daha güçlü olmamız için daha çok yüreğe ihtiyacımız var. Bu ülkenin siyasetçilerini, aydınlarını, sanatçılarını barışın dilini konuşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, ilk olarak festival afişi yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Ardından, festival kapsamında bu yıl 10’ncusu düzenlenen “Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü”, Kardeş Türküler Gurubu'na verildi.

Ödülü, grup adına Feryal Öney aldı. Ödül töreninin ardından, Kardeş Türküler grubu, antik kentte Kürtçe, Rumca ve Türkçe Türkülerden oluşan mini bir konser verdi. Töreni, CHP Çanakkale milletvekilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan, Belediye Başkanları ile yerli ve yabancı konuklar izledi .
Kaynak: İHA