CHP'li Tanrıkılu'ndan Hakaret Eyleminin TCK'dan Çıkartılması İçin Kanun Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ''hakaret'' eyleminin Türk Ceza Kanunu kapsamından çıkartılması için kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklif, Türk Ceza Kanunu'nun ''hakaret'' başlıklı 125. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, ''Toplumun ve bireyin özgürleşmesini sağlamak amacıyla hazırlanan kanun teklifi neticesinde maddenin tümüyle yürürlükten kaldırılması yoluyla kişilerin başka kişilerin onur ve şerefine zarar verme hakkı tanınmış olmayacaktır. Teklifimizin temelini teşkil eden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında, 'hakaret' eyleminin Türk Ceza Kanunu kapsamından çıkartılarak, ilgili eylemin özel hukuk kuralları çerçevesinde korunması gerektiği düşüncesinden hareket edilmektedir'' denildi.

Gerekçede, şu ifadelere yer verildi: ''Hakaret' başlıklı maddenin cezalandırma sonucundan sarfınazar edilerek, özel hukuk kuralları çerçevesinde tazminat, itibarın iadesi, eylem ne şekilde gerçekleştirilmiş ise aynı şekilde özür dilenmesi gibi hukuki sonuçlara bağlanmasının düşünce ve ifade özgürlüğünün gerçekleşmesine katkı sağlayacağı aşikardır. Hal böyle olunca haksız yargılamalar, ülkemizde sıkça yaşanan gerçek dışı tanıklıklar vasıtasıyla kişilerin cezalandırılmasının da önüne geçilecek olup, eylemle sonuç arasında birebir benzerlik sağlanacak ve bir anlamda kamu vicdanının da gerçekleştirilmesi mümkün olacaktır.''

Muhabir: Ali Eyvaz

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA