Kerkük-Yumurtalık Boru Hattının Kapasitesi Artırılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’la Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesinin artırılmasına dönük ön çalışma yaptıklarını söyledi.

İl Koordinasyon Toplantısı’na katılmak üzere Edirne gelen Bakan Taner Yıldız, tarihi Devecihan Kervansarayı’nda yaptığı açıklamada, Irak merkezi hükümeti ve bölgesel yönetimle yaptıkları toplantılarda ülkede özellikle petrol ürünleriyle alakalı ihtiyacın karşılanamadığı konusunun kendilerine iletildiğini belirtti.

Gerekli yazışmaların yapıldıktan sonra kendilerinin de bunun önünü özel sektör marifetiyle açıkladıklarını anlatan Yıldız, “Merkezi Irak Hükümeti'nin hassasiyetini ve önceliklerini de dikkate alarak yaptığımız bir işlemdir. Aynı zamanda yalnızca Irak yönetimiyle alakalı değil, aynı zamanda Basra ile güneyi ile de alakalı bizim yürüttüğümüz çalışmalar var ve önceki hafta Rusya'da Irak Petrol Bakanı ile beraber yaptığımız toplantıda Basra'dan gelecek ham petrolün yalnızca denize açık bir bölge tarafından dünyaya sunulmasının yanında aynı zamanda Ceyhan üzerinden de kapasitelerinin arttırılmasına dönük çalışmalarından bahsettiler. bu çalışmaya olumlu katkılar vereceğimizi söyledik.” dedi.

Kerkük Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesinin arttırılmasına dönük beraberce bir ön çalışma yaptıklarını ifade eden Taner, “Önemli ve değerli bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Bağdat'ta ve Türkiye'de toplantılar yapılacak öncelikle hedefimiz 15 yıllığına anlaşmasını uzattığımız, Kerkük Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesinin arttırılmasına dönük olacaktır. Bu kapasitenin tam olarak kullanılmasından sonra eğer varsa talep bunu arttırmak yönünde olacaktır. Aynı zamanda bin 200 kilometrelik Irak içindeki boru hattının kapasitesinin arttırılmasına dönük bir çalışmaya da Türkiye sıcak bakmaktadır. Türkiye böyle bir çalışmanın içinde bulunabileceğini böyle bir iradeyi belirtmiştir. Bu çalışma Türkiye'nin stratejik boru hatlarıyla alakalı önemini daha da güçlendirmektedir. Dost ve kardeş ülke Irak'la beraber yapacağımız projelerin geliştirilecek olması bizim için faydalı olacaktır diye ümit ediyorum. Irak'ın normalleşmesine daha önemlisi Irak'ın normalleşmesine konacak katkıyı daha da arttıracaktır.” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin “Kuzey Irak'ta ki ham petrolün alınarak Türkiye'de işlenmesi, iç piyasamıza olumlu yansıması olacak mı?" sorusuna da Bakan Yıldız, "Türkiye kapasitelerini gerek TÜPRAŞ'ın gerekse yurtdışı piyasalarının kapasitesi bunu belirleyecek olandır. Bizim her hangi bir ölümsüzlük Türkiye'de yaşanmaz bununla alakalı tam tersi özellikle bir kısım ticaretin resmi ticaretin artmasında altını çizerek söylüyorum, resmi ticaretin artmasında olumlu bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Zaman zaman istismar edilen kaçakçılığın önü mutlaka alınan tedbirlerle beraber kesilmiş olacaktır. Tüm işlemler resmi olarak sürecektir. Tanker ticaretinin artmış olması Türkiye açısından da bir kazanç olacaktır. Ama bunların her birinin resmi işlemlerle beraber yürüyor olması ve hükümetimiz tarafından bunun takip edilecek olması önemlidir. Her hangi bir kaçakçılığa meydan verecek işleme müsama göstermemiz söz konusu değildir.” cevabını verdi.

"HÜRMÜZ BOĞAZI İLE İLGİLİ TEHDİTLER HAM PETROL FİYATLARINI ARTIRMIŞTIR"

Benzine yapılan 12 kuruşluk zamla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, bunun için ham petrol fiyatlarının iyi takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Ham petrol fiyatları artış ve azalışların arz talep dengesizliğinden kaynaklanmadığını dile getiren Bakan, “Hürmüz Boğazı ile tehditlerin artması spekülatif olarak ham petrol fiyatlarını artırmıştır. Biz bunu çok doğru bulmuyoruz. Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin bir kısım istikrarsızlıklarından kaynaklanan sebeplerin faturasını Türkiye ödemek durumunda değildir. O yüzden ben gerçek fiyatlarına yani 91 milyon varil civarındaki dünya tüketiminin tüketim noktaları artmadan tüketimleri artmadan yapılacak fiyat artışını doğru olmadığını spekülatif olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

SURİYE’YE ELEKTRONİK KONUSU BAKANLAR KURULU’NDA

Suriye ile alakalı gelişmelerde su konusunun bir istisnai durum olduğunu anlatan Yıldız, Irak'a Suriye üzerinden giden suyun tasarrufuyla ilgili Türkiye Hükümeti’nin herhangi bir farklı uygulama yapmayı düşünmediğini ifade etti.

Yıldız, “Su normal mecranda akıp gidecek bu Suriye olan ilişkilerimizi bu konu onun haricinde tutuyoruz. Elektrikle alakalı konu dediğim gibi Bakanlar Kurulu'na sunduk. Herhangi bir farklı gelişme yok. Elektrikle alakalı kullanılacak tasarrufu Bakanlar Kurulu değerlendirecektir. Bu sıra dışı bir olayın içinde müstakil olarak değerlendirilecek bir konu değildir elektrik. Tüm bir siyasi bütünlük içinde değerlendirilecek bir konudur. O açıdan önümüzdeki süreçte hep beraber izleyeceğiz.” açıklamasını yaptı .