Almanya'da Polis Teşkilatı Başkanının Görevden Alınmasına Muhalefetten Tepki

Almanya'da iç istihbarat teşkilatından gelen istifalardan sonra, istihbaratın başkanı ile Federal Polis Teşkilatı'nın yönetim kadrosu yarından itibaren yenilenmeye hazırlanıyor.

Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in (CSU) Federal Polis'teki üst düzey yöneticilerinin işine son verilmesi kararını hükümet destekliyor. Muhalefet partileri ve polis sendikalarından ise eleştiriler gelmeye devam ediyor. Görevine son verildiğini hafta sonu basın aracılığıyla öğrenen Federal Polis Başkanı Matthias Seeger, "İçişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililere reva gördüğü, eşi benzeri olmayan onursuzca bir olay." diye konuştu.

Friedrich'in yarın bakanlar kuruluna sunacağı federal polisteki kadro değişikliği teklifini eleştiren Sosyal Demokrat Parti'li (SPD) İç Politikaları Sözcüsü Michael Hartmann, bakanın iç yapılanmayı düzeltmekten ziyade üst düzeydekilere kıydığını öne sürdü. Bakanın göreve getireceği isimlerin polis teşkilatları hakkında tecrübeleri olmadığını iddia eden Hartmann, “İçişleri Bakanı iç güvenlik ile ne yapması gerektiğini tam olarak bilemiyor. Bilemediği için de polis teşkilatının üst düzeyindeki isimleri değiştiriyor. Bu, hem teşkilata hem de bizim iç güvenliğimize de fayda sağlamaz." dedi.

Friedrich'i ağır bir dille eleştiren Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt, Federal Polis'in İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik birimlerinden en başarılısı olduğunu iddia etti. Sendika yöneticilerinden Josef Scheuring de personel değişikliğinin sorunları çözmeyeceğini söyledi.

Wendt, Friedrich'in kararının teşkilat ile İçişleri Bakanlığı arasında güvensizlik oluşturacağını da sözlerine ekledi. Friedrich'in partisı Hıristiyan Sosyal Birlik'in başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer ise federal polisteki değişikliği desteklediğini belirterek, “Bir bakanın altındaki birimlere sınırsız güveni gerekmektedir. Bu güven sarsılırsa, o zaman gerektiği gibi davranmalıdır.” dedi.

Seeger'in yerine İçişleri Bakanlığı'na bağlı Terörizmle Mücadele Şubesi Başkanı Dieter Roman getirilecek. Roman, Selefilere karşı yedi eyalette, 80 yerde, onlarca ev, cami ve derneklere yapılan operasyonu koordine etmişti .