Avustralya’da Yetim Sığınmacının Mektubu, Milletvekillerini Ağlattı

Avustralya’da okyanustaki tehlikeli tekne yolculuklarını engelleme girişimi olarak sığınmacıların sınır dışı edilmesini sağlayan yasa tasarısı reddedildi.

Yeşiller Senatörü Sarah Hanson-Young, Hüseyin isimli yetim bir sığınmacının hayat hikâyesini gözyaşları arasında okuyarak, “Hüseyin, şimdi burada okula başlayıp ailesiyle birlikte güzel bir hayat sürdürüyor. O şimdi iyi bir Avustralyalı. Bu kişiler bizlerin hayatları ile oynadığımız insanlar. İnsanlar, kapınıza geldiğinde onlara yardım etmekle mükellefsiniz.” dedi.

Avustralya’da Senato, uzun ve tehlikeli tekne yolculuklarını engelleme girişimi olarak sığınmacıların sınır dışı edilmesini sağlayacak yasayı reddetti. Senato, Temsilciler Meclisi'nde 6 saat süren ateşli tartışmalardan sonra 72'ye karşı 74 oyla kabul edilen yasaları, 29'a karşı 39 oyla reddetti. Yasalar, Senato tarafından kabul edilseydi, Avustralya Hükümeti’nin, tekneyle ülkeye gelen sığınmacıları Güneydoğu Asya'da veya Pasifik'te başka bir ülkeye sınır dışı etmesini sağlayacaktı. Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Parlamento 6 haftalık tatile çıkmadan önce senatörlere yasaları geçirmeleri çağrısında bulunmuştu. Ülkede iktidardaki merkez sağ ve muhalefetteki muhafazakâr milletvekilleri, sığınmacıların üçüncü bir ülkeye gönderilmesinin en iyi seçenek olduğunu kabul ederken, nereye gönderilecekleri konusunda fikir ayrılığı yaşıyordu. Öte yandan Yeşiller senatörü Sarah Hanson-Young, Federal Parlamento’nun mültecilerle ilgili yasa tasarısının senatoda görüşülmesi sırasında gözyaşlarına boğuldu. Yasa Tasarısı’nın Senato’da görüşülmesi sırasında Yeşiller Senatörü Sarah Hanson-Young, Hüseyin isimli yetim bir sığınmacının hayat hikâyesini anlattı ve gözyaşlarına boğuldu. Gözyaşlarına rağmen mektubu okumaya devam eden Senatör Hanson-Young’un bu durum karşısında salonda hazır bulunan birçok milletvekili de gözyaşını tutamazken, Başbakan Julia Gillard ve Bakanlar da duygulu anlar geçirdi. Hayat hikayesini anlatmaya devam eden Senatör, Hüseyin’in, ablasının elinde avucunda bulunan maddi imkanları harçlık yaptığını, Avustralya’ya gelmek üzere yola düştüğünü yazdığını belirtti.

Hanson-Young, Hüseyin’in, geçen yıl Christmas Island’dan, Malezya’ya gönderilmeyi bekleyen 500 kişiden biri olduğunu, ancak Yüksek Mahkeme’nin kararı bozmasıyla, Hüseyin’in Avustralya’ya geldiğini hatırlatarak, “Hüseyin şimdi burada okula başlayıp ailesiyle birlikte güzel bir hayat sürdürüyor. O şimdi iyi bir Avustralyalı. Bu kişiler bizlerin hayatları ile oynadığımız insanlar. İnsanlar, kapınıza geldiğinde onlara yardım etmekle mükellefsiniz.”dedi.

Senatör Evans ise Sanato’nun politik ve duygusal konuşma ve düşüncelerle etkilenmemesi gerektiğini söyleyerek, “Bize bugün bir şeyler yapmamız için fırsat verilmiştir. Bu şansı iyi kullanmamız gerekli.” dedi.