Uzmanlardan Ramazan’da Sıcaklık Uyarısı

Ramazan’ın bu yıl yazın en sıcak günlerine denk gelmesiyle birlikte iftarda ve sahurda ne yiyip içmemiz gerektiğinin öneminin bir kat daha arttığı belirtildi.

İzmir Üniversitesi Medical Park Tıp Fakültesi Hastanesinden Diyetisyen Doktor Fatma Baysal, yazın uzun ve sıcak günlerde oruç tutanlar için en önemli şeyin su kaybının engellenmesi olduğunu söyledi.

Baysal, oruç tutan insanların iftar ve sahur arasında geçen sürede en az 1 ila 1.5 litre su içmesi gerektiğini belirtti.

Sahur ve iftarda yenmesi gerekenleri de anlatan Diyetisyen Doktor Baysal, sahurda özellikle protein bakımından zengin yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Süt, ayran gibi, muz gibi özellikle tokluluk süresini uzun süre devam ettiren peynir, ekmek gibi gıdalar tercih edilmeli. Bunun yanında su ihtiyacı için su barındıran karpuz, kavun gibi meyveler iyot gibi magnezyum gibi mineralleri almamızı da sağlayacaktır. Yine tam buğday ekmeği gibi besin değeri yüksek gıdalar yiyerek tokluluk süresini uzatıyoruz" dedi.

İftar konusunda da bilgi veren Baysal, şöyle konuştu: "Orucumuzu suyla açmak gerekiyor. Mideyi aniden doldurmamak ve çok hızlı bir şekilde hazımsızlık yaratmamak için en azından bir bardak suyla orucu açmak gerekiyor. Su içtikten sonra yaklaşık 1 ila 2 dakika beklemek, mideyi biraz genişlemesi için zaman vermek bizim için daha avantajlı oluyor. Yine sıvı gıdalarla çorbaya devam ediyoruz. Yemeğe geçmeden önce cacık içilmesi bununla birlikte çok ağır olmayan hafif yemeklerden yenmesi gerekiyor. Çünkü, sıcaklarda çok ağır yiyecekler yemek hazımsızlık oluşturabiliyor. Bu yüzden yağlı yemeklerden ziyade ızgara yemekler ve sebzeli etli yemekler ilk tercihimiz olmalı.”Tatlının ise, iftardan en az bir saat sonra yenmesi gerektiğini söyleyen Baysal, bu şekilde öğün sayısının armasının oruç tutanlar için avantajlı olduğunu belirtti .
Kaynak: İHA