'Çingeneye Beylik Vermişler, Babasını Asmış' Sözünü Hakaret Saymadı

Bursa'da, yerel bir gazetede yazdığı bir köşe yazısında 'Çingeneye beylik vermişler, babasını asmış' cümlesi sebebiyle yargılanan sendikacı beraat etti.

Mahkemenin kararını değerlendiren davacı Efkan Özçimen ise "Kararın ardından halk arasında bu tür cümlelerin kullanılması daha da artacaktır." dedi.

Türkiye Kamu Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, yerel bir gazetede yayınlanan köşe yazısında "Teşbihte hata olmasın, Çingene'ye beylik vermişler önce babasını asmış" ifadesini kullandı. Bursa Roman Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, Selçuk Türkoğlu hakkında, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturmasının ardından Türkoğlu hakkında, Bursa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 'Basın yoluyla hakaret' suçundan 2 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Son kez hakim karşısına çıkan Kamu Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, mahkemenin 'Çingeneye beylik vermişler babasını asmış' cümlesinin halk arasında kullanılan anonim bir cümle olduğuna kanaat getirmesiyle beraat etti. Mahkeme kararını değerlendiren Türkoğlu, "Dava sürecinde davacılar tarafından hedef gösterildik. Kastımızın olmadığının ve böyle bir suç işlemediğimizin mahkeme tarafından tescillenmesinde dolayı memnunuz. Hayatımızın hiç bir döneminde şahıs ve kurum olarak ayrımcılık, bölücülük ve ötekileştirme yapmadık. Biz ömrümüzü Türk milletini ve Türk devletinin birliğine, dirliğine ve bütünlüğüne adadık." dedi.

KULLANIMI DAHA DA ARTACAKTIR
Davacı Bursa Roman Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Efkan Özçimen de mahkeme kararının, davaya konu olan cümlenin kullanımını yaygınlaştıracağını öne sürdü. Özçimen, "Yıllardır bu ülkede ikinci sınıf insan muamelesi gördük. Bunun büyük acısını çektik. Romanlar arasında bir hakim savcı doktorun olmaması da yapılan bu ayrımdan kaynaklanıyor. Kararın ardından halk arasında bu tür cümlelerin kullanılması daha da artacaktır. Bizim kişilere karşı şahsi bir husumetimiz olamaz." diye konuştu .