Ashton: “Suriye’ye Yönelik Silah Ambargosu Güçlendirildi”

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “Artan şiddet olaylarına yanıt olarak AB, Suriye’ye yönelik silah ambargosunu güçlendirmiştir” dedi.

Başta Suriye olmak üzere çeşitli uluslararası konuları görüşmek üzere bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Komisyon’un Suriye’ye yönelik insani yardımının iki katına çıkarıldığını duyurdu.

Suriye’deki krizden etkilenen sivil halk için barınak, yiyecek, su ve tıbbi yardımların iki katına çıkarıldığını belirten Ashton, yardım için toplanan fona 20 milyon Euro’luk ilave yardım yapılacağını ifade etti.

Suriye’de artan şiddet olaylarına karşılık yaptırımların arttırıldığını belirten Ashton, “Artan şiddet olaylarına yanıt olarak AB, Suriye’ye yönelik silah ambargosunu güçlendirmiştir. Uluslararası hukuk uyarınca, üye devletler Suriye’ye silah taşıdığından şüphelenilen gemi ve uçakları kontrol edebilecek. Ambargo kurallarına uymayan ekipmanlara ise el konulabilecek. Ayrıca, rejime yakın 26 kişiye ve seyahat yasağı getirildi ve mal varlıkları donduruldu. 3 şirketinde mal varlıklarının dondurulmasına karar verildi.

Böylece yaptırım uygulanan birey sayısı 155’e ulaşırken şirket sayısı da 52’ye yükselmiş oldu” dedi.

AB tarafından verilen destek çerçevesinde Suriyelilere el uzatan ülkelerle ortak çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Ashton, “Özellikle Türkiye ve Ürdün’ün yanı sıra şimdide Lübnan ve Irak’a giderek orada ortak çalışmalar yürütüyoruz. Sınırlardan bu ülkelere kaçan insanlara mümkün olduğunca destek oluyor ve yardım da bulunuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA