CHP: ÖYM'lerdeki Düzenleme, Eşitlik İlkesine Aykırı, AYM'ye Götürebiliriz

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanunda eşitlik ilkesine açık aykırılık bulunduğunu öne sürerek, bu konuyu Anayasa Mahkemesi'ne(AYM) götürmeyi değerlendireceklerini söyledi.

Tarhan, '' Düzenlemede, 'benim hırsızımı, benim yolsuzumu, benim uğursuzumu siz sürek avına tabi tutamazsınız, onu koruyacak kollayacak olan benim' bu mesaj verilmiştir.'' dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan, Akif Hamzaçebi ve bazı milletvekilleriyle Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını öngören kanunla ilgili eleştirilerini dile getirdi. Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan bu yasa değişikliğinin son yıllara damga vuran önemli bir yasa değişikliği olduğunu belirterek, gelecekte çok ağır sonuçları olacağını öne sürdü. Türkiye yıllardır Özel Yetkili Mahkemeler denilen antidemokratik bir yapı ile karşı karşıya olduğunu belirten Tarhan, toplumun bu mahkemeler aracılıyla susturulmaya çalışıldığını bildirdi. Özel Yetkili Mahkemelerin muhafaza edildiğini ifade eden Tarhan, "Ceza Muhakemeleri Yasasından taşınıp Terörle Mücadele Yasasının içerisine 250, 251, 252 olduğu gibi yani o maddelerdeki yetkiler, bu inanılmaz güçlü yargılayanların kudreti, onu oluşturan yetkiler oraya olduğu gibi getirildi ve monte edildi. Üstelik Özel Yetkili Mahkemelerde daha açılmış davalar bakımından kesin hüküm verilinceye kadar o yetkilerin muhafaza edilmesine karar verildi.

" diye konuştu.

Hükümetin böyle bir düzenleme ile neyi amaçladığına ilişkin soru üzerine de Tarhan, ''Amaçlanan benim hırsızımı, benim yolsuzumu, benim uğursuzumu siz sürek avına tabi tutamazsınız, onu koruyacak kollayacak olan benim, bu mesaj verilmiştir'' dedi.

Basın mensuplarının Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi değerlendirip değerlendirmeyecekleri sorusuna Tarhan, ''Elbette değerlendireceğiz. Benim gözlemim eşitlik ilkesine açık aykırılık var, açıkça Anayasa'nın 10. maddesine aykırıdır kanaatimce.'' dedi.

"ÖYM'LER KLONLANARAK, YENİ TERÖRLE MÜCADELE MAHKEMELERİ HALİNE GETİRİLDİ"CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 3. Yargı paketinin TBMM'de kabul edildiğini hatırlatarak, "AK Partililer bunu bir zafer olarak ilan ettiler. Ortada AK Parti açısından bir zafer vardır ancak bu Pirus zaferi olacaktır. Yıktıklarının altında AK Parti kendisi de kalacaktır." dedi.

Özel Yetkili Mahkemelerin kalkmadığını öne süren Hamzaçebi, "Özel Yetkili Mahkemeler bütün şiddeti ile bütün acımasızlığı ile, ve bütün hukuk tanımazlığı ile sistemimizde vardır ve devam edecektir." dedi.

İkili bir özel yetki yaratıldığını iddia eden Tarhan, eski ÖYM'ler klonlanarak, yeni terörle mücadele mahkemeleri haline getirildiğini savundu.