Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Coşkun Açıklaması

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, ''Çevre bilincinin yaygınlaştırılması için MEB tarafından okul öncesi eğitim kurumları başta olmak üzere, örgün, yaygın eğitimin tüm aşamalarında çevre eğitimine yer verilmeli'' dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Gaziantep Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu'nun ev sahipliğinde 6-8 Temmuz'da Türkiye'de faaliyet gösteren kent konseylerinin çevre meclisi ve çevre çalışma gruplarının katılımıyla çalıştay düzenlendi.

''Geleceğin Kentleri; İnsan, Çevre ve Yapı'' başlıklı çalıştayda, çeşitli kentlerden gelen temsilciler yaptıkları sunumlarla, kendi şehirlerinde kent konseylerinin yaptıkları faaliyetleri anlattı, yaşanan çevre sorunları tartışıldı.

Çalıştayda, gelecekte arzu edilen ''çevre dostu'' kentlerde yaşama olanağına ulaşabilmek için çevre bilincine sahip insanların şekillendireceği yaşam alanlarının önemi vurgulandı.

Ortaya koyulan bilgi ve görüşlerde, bilinçsiz ve hızlı tüketim sonucunda karşı karşıya kalınan iklim değişikliği ve yarattığı olumsuz sonuçların sınır tanımaksızın dünyanın hemen her yerinde yaşayan insanları etkilediğine dikkat çekildi.

Kent konseylerinin çevre meclisi ve çevre çalışma gruplarının temsilcileri sunumlarında, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için bu olumsuzluklarla mücadele etmek ve çözümler üretmek adına tutarlı, kişilikli, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Komisyon üyeleri ayrıca, farkındalık yaratma ve karar organlarına öneriler sunma misyonuna sahip olan kent konseylerinin, doğal kaynakları akılcı ve yeterli kullanan, yenilenebilir enerjiye önem veren ve sürdürülebilir bir tüketim ve yaşam tarzı anlayışına sahip bir toplumun oluşmasını arzuladıklarını belirtti.

Toplumun her kesiminden ve her yaştan kişilerin çevrenin korunması konusunda evde, işte, okulda ve yaşamın her alanında az ya da çok yapabileceği bir katkısının olduğuna dikkat çekilen çalıştayda, şimdiki ve gelecek kuşakların temiz hava soluyabilmeleri, yaşanabilir ve dengede bir iklim sistemine sahip olabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, topraktan bol ve bereketli ürün alınabilmesi için, yurttaşların ve karar vericilerin sorumluluklarını bilmeleri, çevreyi korumaları gerektiği kaydedildi.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, çalıştayın sonuç bildirgesinin, ''Ortak Çevre Bilincinin Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji ve Geri Dönüşüm Uygulamaları'' başlıkları altında toplandığını belirtti.

Coşkun, ''Çevre bilincinin yaygınlaştırılması için, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul öncesi eğitim kurumları başta olmak üzere, örgün, yaygın eğitimin tüm aşamalarında çevre eğitimine yer verilmeli, çevre ile ilgili dersler kuramsal bilginin yanı sıra çeşitli araştırma, uygulama ve alan çalışmalarını da içermelidir'' dedi.

-''Farkındalık oluşturulmalı''

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevreyle ilgili teknolojik öğrenme merkezleri kurularak, burada eğitim amaçlı videolar, bilgisayar yazılımı ve CD'ler içeren öğretim materyallerinin halkın erişimine sunulması gerektiğini belirten Coşkun, bakanlığın çevre bilincinin geliştirilmesi için devlet adamları, bilim insanları, sanatçılar ve kanaat önderlerinin katılımıyla yazılı ve görsel basın yoluyla kamuoyunda farkındalık oluşturulmasının önemine değindi.

Genel Sekreter Necati Binici ise çalıştayın çok verimli ve katılımcı bir hava içerisinde gerçekleştiğini ifade ederek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeni, yenilenebilir enerjilerin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılması, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilerek çevre kirliliği ile sera gazı salınımlarının azaltılmasına katkıda bulunulması gerektiğini vurguladı.

Gaziantep örneğinde olduğu gibi diğer kentlerde de bir ''İklim Eylem Planı'' hazırlanması gerektiğini aktaran Binici, belediyelerin asli görevleri arasında bulunan geri dönüştürülebilir atıkların toplanması ve değerlendirilmesi konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeye başlamasının önemini anlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen çalıştaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ünsal Göksen, çeşitli kentlerden gelen kent konseylerinin temsilcileri katıldı.

Muhabir: Sevil Çelik

Yayıncı: Zeynep Yücetaş
Kaynak: AA