Binali Yıldırım:Raylı sistem araçları yapar hale geldik

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Eskişehir’deki Tülomsaş’ı tekrar canlandırdıklarını kaydederek, Tülomsaş’ı dünyaya raylı sistem araçları yapar hale getirdiklerini söyledi.

Vilayet Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Yıldırım, Eskişehir’e Cumhuriyet tarihinde görülmemiş yatırımlar yatıklarını ifade ederek, “Bugün Eskişehir’de yeni bir hizmetin açılışını gerçekleştiriyoruz. Eskişehir’e son 9 yılda yapılan hizmetler Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde gerçekleşmemiş düzeydedir. Eskişehir geçtiğimiz dönemde ilklerin yaşandığı şehir olmuştur. Dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı, Türkiye’de de 1’inci Yüksek Hızlı Tren (YHT) hizmeti verilen şehrin adı Eskişehir’dir. Sayın Başbakanımız, geçtiğimiz dönemde Eskişehir - Ankara Yüksek Hızlı Tren’i hizmete soktu. Şimdi artık Eskişehir’den Ankara’ya, Eskişehir’den Ankara’ya kısa bir süre sonra gitmek mümkün olacak. Eskişehir - İstanbul gün sayıyor. Hizmetler bununla sınırlı değil. Burada bölünmüş yollar konusunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 90 kilometreyle devraldığımız bölünmüş yollara 214 kilometre daha ilave yaparak, bölünmüş yol miktarını 304 kilometreye çıkardık. Şehir içi trafiğinde de yaşanan çok büyük sıkıntılar vardı. İşte bu sıkıntıları ortadan kaldıracak kavşakları, alt üst geçitlerin tam 12 tanesini tamlayarak Eskişehir’in trafiğine nefes aldırdık” dedi.

Eskişehir’in bir demiryolu şehri olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Eskişehir bir demir yolu şehri. Geleneği demir yoludur. Eskişehir’de yolu demiryolundan Tülomsaş’tan geçmeyen kimse yoktur. Tülomsaş bu şehrin yüz akı, yüz yıllık geçmişi olan Tülomsaş’ı tekrar canlandırdık. Bugün Tülomsaş, sadece Türkiye’ye değil, dünyaya raylı sistem araçları yapar hale geldi. Amerika’yla birlikte dünyanın en modern lokomotiflerini yapıyor. Şimdi Anadolu Üniversitesi ile birlikte çok büyük bir yatırımla, hızlı tren, metro, normal tren test merkezini de hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Yıldırım, Eskişehir Anadolu Üniversitesi havaalanını uluslararası bir havaalanına dönüştürdüklerini de belirterek, Eskişehir’e yatırımların devam edeceğini bildirdi .
Kaynak: İHA