Afyonkarahisar'ın Dereçine Belediye Başkanı Akyıl Açıklaması

Afyonkarahisar'ın Dereçine Belediye Başkanı Rahmi Akyıl, 5 belediye başkanıyla birlikte vişnenin kilosu en az 1,5 lira oluncaya kadar belediye meyve hallerinde alım yapmama kararı aldıklarını bildirdi.

Akyıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesi, bağlı beldeler Kırca, Yeşilçiftlik; Konya'nın Akşehir ilçesine bağlı Gölçayır ve Atakent beldelerinin belediye başkanlarıyla vişne fiyatının beklentinin altında gerçekleşmesini değerlendirdiklerini söyledi.

Kilosu 2011 yılında 2,5 liraya alınan vişnenin fiyatının bu yıl 1 liraya düşmesi sebebiyle belediye meyve halindeki komisyoncularla da görüştüğünü belirten Akyıl, ''Vişne fiyatı beklentinin çok altında ve üreticiyi zor durumda bıraktı. Bu yüzden belediye başkanları olarak vişnenin kilosunun en az 1,5 lira olması gerektiği konusunda fikir birliği yaptık. Ortak aldığımız karar gereği, 15 Temmuz Pazar gününe kadar belediye meyve hallerinde vişne alımı yapmayacağız'' dedi.

Sultan Dağları etekleriyle Eber ve Akşehir gölleri arasındaki doğal mikro klima sayesinde yetiştirilen meyvelerin kalite, irilik, aroma ve raf ömrü bakımından diğer yörelere göre çok avantajlı olduğunu vurgulayan Akyıl, ''Vişne üreticisi, uzun yıllardır beklediği fiyatta ürününü sattı. Şu anda hasadına başlanması gereken vişnenin kilosu, geçen yıl 2,5 liraydı. Bu yıl fiyat beklentisi çok yüksekti. Ancak, meyve suyu fabrikalarının vişneyi 1 liradan alması ben de dahil herkesi çok üzdü. İşçilik, gübreleme, budama, nakliye, sulama gibi maliyetler hesaplandığında meyve üreticisi maliyetlerini karşılayamaz'' diye konuştu.

Akyıl, ortak karar üzerine meyve üreticilerinden olumlu tepkiler aldıklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Sinan Kutlar / Mustafa Güngör /Oktay Özden

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA