Görele İlçesi’ne Çimento Fabrikası Projesi

Giresun’un Görele İlçesi’ne bağlı Aydınlar beldesine çimento fabrikası kurulması için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) kapsamında çalışma başlatıldı.

Çavuşlu Beldesi taşocağı mevkiinde çalışmaları devam eden katı atık tesisinin belediye tarafından mühürlenmesi sonucu durdurulmuştu. Çöp sorununun çözümünde büyük sorun olan katı atık tesisinde yeni alternatif yerin Aydınlar Beldesi olmasının ardından, aynı yerde ikinci büyük bir proje de çimento fabrikası olduğu belirtildi.

İlçeye bağlı Aydınlar Beldesi’nde kurulması düşünülen katı atık (çöp arıtma) tesisinden elde edilecek metan gazı ile çimento fabrikasının enerji ihtiyacının karşılaması hedeflenirken, bölgede yapılan ön çalışmalarının ardından çimentonun ana hammaddesi olan kireçtaşı, kil ve marn'ın bu bölgede bulunduğu tespit edildi.

En büyük hayalinin Görele İlçesi’ne bir çimento fabrikası kurulması olduğunu dile getiren İşadamı Mimar Abdurrahman Süleymanoğlu, böyle bir yatırımın bölgeye çok büyük bir katma değer sağlayacağını söyledi.

Süleymanoğlu, "Giresun’un sınırları içinde 15 adet beton santrali var. Her santral ortalama bin metreküp beton üretiyor. 15 santralde 15 bin metreküp beton üretiliyor demektir. Sadece hazır betonda kullanılan çimento 5 bin ton yapıyor. Görüldüğü gibi pazarı da hazır bir iş kolu. Kime satacağım endişesi yok. Çok büyük istihdam sağlar. Bu konuyla ilgili bir fizibilite çalışması yapılsa iyi olur kanaatindeyim. Böyle bir yatırıma biz bile ortak olmayı düşünürüz" dedi.

Çimento fabrikasının fikir babasının kendisi olduğunu ve uygulamaya geçecek olmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Demirci, "23. dönem milletvekili adayı olduğum zaman ürettiğim fikirler içinde bu çimento fabrikası da vardı. Bu konuda birçok araştırmalarım oldu. Bu çalışmalarımı Kalkınma Ajansı Başkanlığı ve Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’le paylaştım. Görele İlçesi bu yatırımın yapılabileceği en uygun yer. Hammadde hazır, yer hazır, fabrikayı işletecek enerji bile hazır, üretileni satacak pazar dahi hazır. Gürcistan ve Rusya hemen yanı başımızda en büyük pazar, üret, sat. Gerçekten bu proje uygulanırsa çok büyük bir boşluğu dolduracak. En büyük katkısı da istihdama yönelik olacak. Bugün Ünye çimento fabrikası Ünye İlçesi’ne çok büyük katkı sağlamıştır, bunu kimse inkar edemez, neden Görele İlçesi de Ünye İlçesi gibi ilerlemesin" diye konuştu .
Kaynak: İHA