Turizmciden Krizdeki Avrupa'dan Turist Çekmek İçin Yüzde 30'a Varan İndirim

Turizm sektörü, Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesi yüzünden düşen iç talep ile Avrupa ekonomilerinde görülen daralmadan olumsuz etkileniyor.

Kemer sıkma politikası uygulayan Yunanistan, İtalya ve İspanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında yaşanan gerileme üzerine harekete geçen tur operatörleri ile oteller, çareyi fiyatları indirmede buldu.Sektörün önde gelen aktörleri konuyla ilgili olarak Cihan'a yaptığı değerlendirmelerde, Avrupalıların tatil harcamalarını kıstığını, buna bağlı olarak müşteri kaybetmek istemeyenlerin de yatak ve hizmet bedellerini indirdiğini anlattı. Sektörün çatı kuruluşlarından TUROB'un Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, Avrupa’da dolanan kara bulutların güney illerine olan ilgiye sekte vurduğunu söyledi.

Bayındır, “Bu sebeple Antalya, İzmir, Marmaris dolaylarında Yunanistan, İtalya ve İspanya’dan gelen turistler dikkate alınarak otel fiyatları indi.” dedi.

Avrupa’dan gelen turist sayısının yüzde 10 azaldığı bilgisini veren Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da “Galiba bizler, Avrupa bunalımını, Akdeniz Çanağı’nda bulunan rakiplerimizin aldığı tedbirleri çok göz önünde bulundurmadık. Rakamlara bakıldığında Mısır, Tunus gibi rakiplerimiz fiyatları çekti. Bunlara İspanya ve Yunanistan da katıldı.

Zannediyorum, biz ağır davrandık. Şu an kimi oteller yüzde 10-20’ye varan, kimi oteller de yüzde 30’a varan indirim uyguluyor. Ama ne kadar etkili olur onu yakında anlarız.” ifadelerini kullandı. Onaran, turizmde Yunanistan, İtalya ve İspanya’yı Almanya ile ikame etme gayretine girdiklerini dile getirdi.Armada Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Zoto da resesyondan dolayı güneydeki otellerina ardı ardına indirim uyguladığına işaret etti. Zoto, “Fethiye-Marmaris hattı ve Antalya’nın marka olmayan tatil mekânlarına rağbet azaldı. Oralarda iskonto uygulanıyor. Bu iskontolar, yalnız bunalmın vurduğu ülkeler için geçerli değil. Rusya ve Almanya gibi güçlü ekonomiler için de geçerli. Şu an piyasa gerilediği için tur operatörleri fiyatları gözden geçiriyor.” şeklinde konuştu.

Zoto, şu an İtalyan ve İspanyol turistlerden boşalan yerleri Almanlarla doldurma çabalarının bulunduğunu aktardı.

“YUNANİSTAN VE İTALYA’DA OTEL SATIN ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Öte yandan 2008 buhranının ardından kamu maliyeleri sarsılan Yunanistan, İtalya ve İspanya'da satılığa çıkarılan yerler arasında turizm tesisleri de bulunuyor. TUROB Başkanı Timur Bayındır, konuyla ilgili olarak, “Bu aralar ‘Yunanistan’da satılık oteller var ama gidip de burayı alıyorum’ diyen biri yok." derken, Armada Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Zoto da "Yunanistan ve İtalya’da otel alımı adına bireysel bir girişim olmadı. Ortada ‘O satıyor, bu alıyor’ iddiaları dolaşıyor. Bunlar spekülatif, çünkü Avrupa Birliği Yunanistan’a olan turizm hareketlerini destekliyor.” ifadelerini kullandı.