İstanbul’da Polislerin Vatandaşı Dövmesine Atasözlü Benzetme

İstanbul Fatih'te dün meydana gelen olayda polisle yol verme sebebiyle tartışan bir kişinin çocukları ve eşinin gözü önünde feci şekilde dövülmesi Türkiye gündemine otururken bugün Erzurum’da polislere yönelik düzenlenen iletişim konferansında Aziziye İlçe Emniyet Müdürü Kamil Genç’in atasözlü benzetmesi farklı değerlendirmelere neden oldu.

Kamil Genç, “Ben Çankırı Çerkeşliyim. Bizim oralarda meşhur bir atasözü vardır. Çanak çanağa değmeden şıngırdamaz” dedi.

Dün yaşanan polislerin vatandaşa yönelik orantısız güç olayı Türkiye’de adeta infial uyandırdı. Bugün Erzurum Ticaret Saniye Odası'nda polislere yönelik Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bilgi Merkezi'nce toplumsal olaylarda iletişim konulu bir konferans düzenlendi.

İlçe Emniyet Müdürleri, Şube Müdürleri ve çoğunluğu çevik kuvvet şubesinden polislerin katıldığı konferansta Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Fatma Geçikli, bilgi aktarımında bulundu. Doç. Dr. Fatma Geçikli sunumunda dün İstanbul’da yaşanan olaya değinerek bu konuda katılımcı polislerin görüşlerini belirtmesini istedi. Bunun üzerine mikrofonu alan Aziziye İlçe Emniyet Müdürü Kamil Genç’in atasözlü benzetmesi şok tepki uyandırdı. Emniyet Müdürü Kamil Genç, “Ben Çankırı Çerkeşliyim. Bizim oralarda meşhur bir atasözü vardır. Çanak çanağa değmeden şıngırdamaz” dedi.

Polisin orantısız güç kullanmasını tasvip etmediklerini dile getiren Aziziye İlçe Emniyet Müdürü Kamil Genç, şöyle konuştu: “Ben Aziziye İlçe Emniyet Müdürü Kamil Genç. Dünkü olay biz olay yerinde değildik. İki tarafında haklı yada haksız tarafları vardır. Ben Çankırı Çerkeşliyim. Bizim oralarda meşhur bir atasözü vardır. Çanak çanağa vurmadan şıngırdamaz derler. Atalarımız belki psikoloji, sosyoloji vesaire falan bilmiyorlardı ama gerçektende atasözleriyle bazı konuları çok güzel vurgulamışlar. Bu olayında illaki haklı ya da haksız tarafları vardır. Tabii aşırı güç kullanmak tasvip edilemez. Bizim kültürümüzde biraz maalesef şuan halada var. Sözlü hakaret ve küfür. Şiddetin önüne geçiyor. Şahit olduğumuz olaylar var. Vatandaş bizim polis arkadaşın anasına küfrediyor bundan dolayı polis arkadaş vatandaştan sonuna kadar davacı oluyor. Ama bunu da gördüm vatandaş polis arkadaşın kafasını gözünü kırıyor daha sonra bizimki gidip mahkemeden şikayetini geri çekiyor, vazgeçiyor.”

Genç, konuşmasında ABD’de polise el kalkması halinde filmin de koptuğunu, bunun karşılığında şiddet uygulandığını belirtti.

Konferansta söz alan Havalimanı Şube Müdürü Mustafa Uluç’ta bazı olaylar da polisin de vatandaşların şiddetine maruz kaldıklarını ifade ederek, adli yargının bu konuya daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti.

Uluç, yaşadığı bir olay da örnek vererek, “Savcı beye rica ettim. Ve beraber bir olaya birlikte gittik. Savcı arabadan iner inmez sivil halde taşlar, sopalar havada uçuştu. Savcı arabaya hemen geri binmek zorunda kaldı” dedi.

Öte yandan, konferansta atasözlü benzetme yapan Aziziye İlçe Emniyet Müdürü Kamil Genç, Erzurum Emniyet Müdürlüğü Haziran ayı “Ayın Polisi” olarak seçilmişti.

GENÇ, AYIN POLİSİ SEÇİLDİ
Aziziye ilçesi Ilıca semtinde meydana gelen büyük çaplı bıçaklı, sopalı kavga olayına canı pahasına müdahale ederek yaralanan İlçe Emniyet Müdürü Kamil Genç, ayın polisi seçildi.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nce "Ayın Polisi" projesi doğrultusunda 2012 yılı Haziran ayı ayın polisi değerlendirilmesi sonucunda, Aziziye İlçe Emniyet Müdürü 4.Sınıf Emniyet Müdürü Kamil Genç, ayın polisi seçildi.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Müdürlüğümüz merkez birimlerimizde görevli personelimizin çalışmalarındaki başarısını ödüllendirmek, moral ve motivasyonu artırmak üzere yürütülen ‘Ayın Polisi’ projesi doğrultusunda 2012 yılı Haziran ayı için Ayın Polisi değerlendirilmesi sonucunda, Aziziye İlçe Emniyet Müdürü 4.Sınıf Emniyet Müdürü Kamil Genç’in kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki merkez Aziziye İlçesi’nin Ilıca Caddesinde sallama denilen döner bıçağı ve sopalarla kavga eden grubu ayırmak için araya girerek başına aldığı darbelerle yaralanmış ancak yaralandığını önemsemeden önce yaralı vatandaşların müdahalesinin yapılmasını istemiştir. Bu nedenle herhangi bir şehit ve başkaca bir yaralımız olmamıştır. Bahse konu personelin duyarlı davranışlarından ötürü Değerlendirme Komisyonu teklifi ve Makam'ın onayı ile ayın polisi olarak seçilmiştir”
Kaynak: İHA