Darbe Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin: Döneme Tanıklık Eden Siyasilerin Tümü Dinlenecek

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, 28 Şubat ve 27 Nisan e-muhtırasına tanıklık etmiş siyasilerin tamamının dinleneceğini söyledi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, düzenlediği basın toplantısında komisyonun bugünkü çalışmalarını sonlandırdığını belirtti.

Şahin, çalışmalarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Alt Komisyon çalışmaları değerlendirilmiş, Meclis tatili içerisinde alt komisyonlarımızın ne şekilde çalışacağı ve Meclis tatili sonrasında Ankara ya da Ankara dışında komisyon faaliyetlerinin devam edip etmeyeceği konusunda müzakereler yapılmıştır.” dedi.

Özellikle, 1960 ve 1971 muhtıralarını araştıran alt komisyonun şu an itibariyle üç kişiyi dinlediğini hatırlatan Şahin, “Önümüzdeki hafta içerisinde İstanbul Dolmabahçe’de 4 kişiyi daha yine Milli Birlik Komitesi üyesi ve 1960-1971 muhtıralarına tanıklık etmiş 4 kişiyi daha dinleme kararı almıştır.” diye konuştu.

28 Şubat Alt Komisyonu’nun geçen hafta, basın kuruluşlarını ziyaret ettiğini anımsatan Şahin, “Önümüzdeki hafta içerisinde de geçen hafta programda uğrayamadığı iki yazılı basın kuruluşuna uğrayacak, pazartesi gününden itibaren de İstanbul’da dinlenmesi gereken isimleri dinleme kararı almıştır.” ifadesini kullandı.

Şahin, şöyle devam etti: “Özellikle 28 Şubat ve 27 Nisan e-muhtırasına tanıklık etmiş olan siyasilerimizin tamamı önümüzdeki hafta süresi içerisinde dinlenecektir. Bunların içerisinde Meclis’te faal olarak milletvekilliği yapan, halen bakanlık yapan isimler de vardır. Bunlardan biri de Sayın Recai Kutan’dır. Yarın saat 14.00’de Recai Kutan’ı alt komisyon olarak dinleyeceğiz.”

Yunanistan, İtalya, İspanya ve bazı Avrupa ülkelerindeki darbelerin incelemesinin yapılacağını kaydeden Şahin, “Bizim gibi NATO üyesi olan ülkelerde benzer nitelikli darbeler gerçekleşmişse bunları yerinde incelemek üzere gerekirse bir dış gezi de tertiplenebileceği komisyonumuzda görüşüldü, ancak buna ilişkin net bir karar alınamadı.” şeklinde konuştu.

Bazı yabancı ve Türk öğretim üyelerinin darbeler konusundaki tebliğlerinin de inceleneceğini aktaran Şahin, şunları ifade etti: “Bunların dışında sizlerin yakından takip ettiği isimlerin dinlenmesi konusunda önümüzdeki hafta içerisinde kararlar alınacak, bilfiil görüşmeler yapılıyor. Özellikle Başbakanlık yapmış isimlerimizi, komisyon başkanımız bizzat telefonla aramak suretiyle önümüzdeki hafta içerisinde davet edecek, uygun görürlerse Dolmabahçe’deki Meclisimizin ofisinde onların bilgi ve görgüsüne başvuracağız. Diğer isimlerin tamamına ise bugün itibariyle resmi yazılar yazılıyor. İnşallah önümüzdeki hafta içerisinde İstanbul’da, Ankara’da uygun görülen mekanlarda bu isimlerin de bilgi ve görgüsüne başvurmuş olacağız.”