Bağış'tan Yunan Parlamentere: Nazar Etme Ne Olur, Çalış Senin De Olur

Yunan parlamenter Maria Eleni Koppa’nın Türk ekonomisiyle ilgili övgü dolu sözlerini değerlendiren Bağış, ‘’Bizde bir laf var, nazar etme ne olur, çalış senin de olur. Türkiye de zamanında aynı sorunlarla boğuştu. İstikrar ve güven ile, doğru mali disiplin ve güçlü bir iktidarla ekonomik sorunları geride bıraktık. 6 yıldır AB’nin en hızlı büyüyen, en dinamik ülkesi olduk" dedi.

AB’nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize sorununa değinen Bağış, vize için ‘’İnsanlık dışı, mantık dışı uygulama’’ ifadelerini kullandı. "Ülkemde kamuoyunun AB bakışında çok büyük rol oynayan vize konusunda birlikte adımlar atabilmeliyiz" diyen Bağış, "Avrupa’nın kendi çıkarlarını da gözeten, kendi ekonomisinin güçlenmesinde çok büyük bir faktör olabilecek vize duvarlarını yıkmasını sizlerin de desteğiyle gerçekleştirebileceğimizi umuyoruz’’diye konuştu.

"Yasadışı göçte Türkiye bütün yükümlülüklerini yerine getirmeye hazırdır" diyen Bağış, vize konusunda iktidarıyla muhalefetiyle aynı noktada bulunduklarını belirtti.

BAĞIŞ'TAN FULE'YE: ASIL SİZ CİDDİ OLUN!

AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Fule’nin, son 2 yıldır Türkiye’nin tutumu sebebiyle fasıl açılamadığını belirtmesi üzerine Bağış, "20 faslın 17’si üzerinde siyasi engel koyanları mı suçlamak lazım, yoksa Türkiye’yi ya da Türkiye’de süreçten umudunu kesmeye başlamış sivil toplum kuruluşlarını mı?" diye sordu. Türkiye'yi ciddiyetsizlikle suçlayan Fule’ye sert tepki gösteren Bağış, "Asıl siz ciddi olun. Basının önünde bana verdiğiniz sözlerin hiçbirisini tutmadınız" dedi.

Kıbrıs konusunda AB’nin 26 Nisan 2004’te aldığı kararın arkasında durması gerektiğini kaydeden Bağış, "KKTC vatandaşlarına uygulanan haksız ambargoların son bulmasını istiyoruz. Böylelikle biz Türkiye olarak limanlarımızı da hava sahamızı da uçaklara, gemilere açmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

"YA SİZİN ÜLKENİZDE BİRİ EL-KAİDE'YE 'TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR' DESE..."

Bir parlamanterin Leyla Zana’nın aldığı hapis cezasını hatırlatması üzerine Bağış, PKK’nın AB'ye üye ülkelerin de kabul ettiği bir terör örgütü olduğunu anımsattı. Bağış, "Sayın Zana, PKK’yı terör örgütü olarak görmediğini ve örgütün elebaşısı Öcalan’ı Kürt halk önderi olarak gördüğünü söyledi.

Zana ayrıca PKK’nın faaliyetlerini özgürlük ve demokrasi mücadelesi olarak görüyor. Şimdi sizin üye ülkelerinizden biri çıksa dese ki 'El-Kaide terör örgütü degildir. Yaptıklarını kendi inançları içerisinde özgürlük mücadelesi olarak yapmaktadır.' Sizin yargınız buna seyrici mi kalacak? Sizinle ilgili bir terör meselesi olunca tu kaka, benim ülkemde 40 bin insanın hayatından mesul olan bir terör örgütünün savunuculuğunu yapan bir kişiye yargının dava açması bu kadar sorun mu olacak?’’diye sordu. Bağış, kürtaj konusuyla ilgili yöneltilen sorulara ise, "Bunu kendi üye ülkelerinizde çözümlediniz de, şimdi de aday ülkelerde çözümlemeye mi sıra geldi? Biz Türkiye’de farklı konularda tartışırız. Sonunda makul bir noktada meclisimizde gerekli kararları alırız" şeklinde konuştu.