Geçimini Kekik, Nane, Defne Yağı İle Sağlıyor

Antalya’nın Akseki İlçesinde yaşayan 45 yaşındaki Abdullah Güven, yazın Toros Dağlarında kesilip biçilen kekikler ile yağ sıkarak geçimini sağlıyor.

Geçimini Kekik, Nane, Defne Yağı İle Sağlıyor
Akseki’nin Alaçeşme köyünde yaşayan Abdullah Güven, Orman İşletme Müdürlüğü'nden aldığı izinle yazın bin 200 metre rakımlı Toros Dağlarında kekik, şalba, defne ve su nanesi toplayıp ekmeğini kazanıyor. Daha önce bu otları topladıktan sonra kurutup sattığını belirten Güven, ilkel yöntemle kekik, elma yağı, defne yağı, andız yağı, su nanesi yağı sıkmaya başladığını söyledi.

Kazanlara koyduğu sekiz kilo kekiği 4-5 saat kaynattığını kaydeden Güven, “8. kilo kekikten 100 gram kekik yağı çıkarıyorum. Bunun geliri var. İleride daha gelişmiş olarak bu işi yapmak istiyorum. Yağ çıkarmak oldukça zahmetli bir iş. Sabah saatlerinde başlamış olduğum yağ çıkarma işi yaklaşık dört saat sürüyor" dedi.

Ailesi ile biriktirdiği kekik, şalba, defne, su nanesi otlarını kuruttuğunu belirten Abdullah Güven, yağ sıkma işini şöyle anlattı; "Biriken kekikleri kazanlara doldurup içine su dökerek ısıtıyoruz. İçi kekik ve ısınmış su dolu kazanın üzerine özel yaptırılmış olan kapağı koyuyoruz. Kazanla kapağın birleştiği yeri özel çamurla sıvıyorum. Bu işlem ile içeride kaynama sonucu oluşacak buharın buralardan çıkması önlenir, kazan kapağının üzerine devamlı soğuk su akacak şekilde su takviyesi yapılır. Kazan kaynayınca içerisi buharla dolar. Buhar soğutulmuş kapağın iç yüzüne değince yoğunlaşır ve damla haline gelir. Damlalar kapağın iç yüzünden aşağı doğru kayar ve kapağın iç alt kısmındaki yukarı doğru kıvrılmış olukta birikir. Damlalardan oluşan damıtılmış su bu borudan dışarı akar. Aktığı yere kekik yağı ile karışık damıtılmış kekik suyunun birikmesi için bir kap konur damlalar halinde aşağıya akar. Kap dolup taşınca ilk olarak dışarıya yağ kısmı akar. Birbirinden ayrılan kekik yağı ve kekik suyu kendi kaplarına doldurularak kullanım için saklanır.”

Güven, kekik yağının bir gramını 5 liraya, şalba yağının gramını 4 liraya, defne yağının bir gramını 6 liraya, su nanesinin bir gramını 5 liradan sattığını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA