Dalaman'da Eküy Üreticilerine Sertifikaları Verildi

Muğla’nın Dalaman İlçesi’nde Türkiye’de üretim alanlarından sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) kapsamında üretim yapan çiftçilere sertifikaları verildi.

Dalaman'da Eküy Üreticilerine Sertifikaları Verildi
Dalaman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz konuyla ilgili yaptığı açıklamada “ “EKÜY ; agro- ekosistem içerisinde uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme, budama, münavebe gibi sistemlerin ve kombinasyonlarının uyumlu bir şekilde kullanıldığı; girdilerin dikkatli bir şekilde yönetildiği, çevre ve ekonomik üretim dengelerinin göz önünde bulundurulduğu, analiz, izleme ve denetim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve sürdürülebilir tarım ilkeleri çerçevesinde bir yandan yüksek nitelikte ve ekonomik anlamda ürün yetiştirirken, öte yandan doğal yaşam ve insan için, çevreyi koruyacak iyileştirecek biçimde yapılan üretim sistemidir.Üretim sezonu başlamadan önce ilgili proje sorumlusu teknik personelimiz tarafından köylerde proje tanıtım toplantıları ve eğitimleri yapılmaktadır. Bu toplantılara katılan veya proje hakkında bilgi sahibi olan ve projede yer alıp teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda üretim yapmak isteyen gönüllü çiftçilerimizle sözleşme yapılmaktadır. Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi çalışması yapılan alanlarda ürünler hasada geldiğinde kalıntı analizlerine gönderilmekte, analiz sonucu temiz çıkan ürüne ‘Entegre ve Kontrollü Ürün sertifikası ‘ verilerek ürünlere de EKÜY logosu yapıştırılmaktadır. Üreticiye ise ‘’Entegre Mücadele Üretici Sertifikası’’ verilmektedir” dedi.

Program kapsamında Dalaman’da 2012 yılında örtü altında 4 köyde Sevgi Gökçeoğlu, Muammer Atabey, Mehmet Uslu, Cennet Eriş, Sezgin Yıldız, Mahmut Yıldız, Bekir Duran, Mustafa Duran, ve Muammer Çoban’a sertifikaları verildi.

Bölgede 12 serada toplam 19.6 dekar alanda çalışma yürütüldüğü ve çalışmaya katılan tüm üreticilerin belge almaya hak kazandığı bildirildi.

Kaynak: İHA