Nuri Demirağ’ın Yaşadığı Konak Butik Otel Oluyor

Türkiye'de sanayinin kalkınmasına öncülük etmiş, havacılık sanayi ve demir yollarında büyük işler yapmış Nuri Demirağ’ın doğduğu ve yaşadığı Mühürdarzade Konağı restore ediliyor.

Nuri Demirağ’ın Yaşadığı Konak Butik Otel Oluyor
Sivas’ın Divriği ilçesinde, Mühürdarzade, Şeyhoğlı, Sancaktar ve Demiralay konaklarında restorasyon çalışmaları sürüyor. Demiralay Konağı, Divriği Kültür Mirası Koruma Bürosu olarak tahsis edilecek. Şeyhoğlu ve Mühürdarzade konakları ise Divriği'de turizme hizmet için 50 yatak kapasiteli butik otel olacak. Çalışmaların bu yılın ekim ayında tamamlanması, ev pansiyonculuğunun önünün açılması ve kültür turizmine katkı sağlanması hedefleniyor. NURİ DEMİRAĞ KİMDİR? 1886 yılında Sivas'ın Divriği kasabasında doğdu, tahsilini memleketinde tamamladı. Bankacılık ve memurluktan sonra müteahhitlik hayatına başladı.

Türkiye'de havacılık sanayiinin önderi oldu, 1936'da ilk Türk uçağını yaptı. Çok partili rejimdeki ilk muhalefet partisini kurdu. Ankara'nin doğusuna ilk demir yolunu yaptı. İlk yerli paraşütü yaptı. 1922'de ilk Türk sigara kağıdını üretti. Bursa'da Sümerbank'ın Merinos Fabrikası'nı kurdu. İstanbul Boğazı'na özel köprü yaptırmayı projelendirdi. İlk şehir ve köy planlarını hazırladı. Karabük'te demir ve çelik fabrikası, İzmit'te selüloz fabrikası, Sivas'ta çimento fabrikaları kurdu. İstanbul'daki büyük hal binasını yaptı. Kardeşi Abdurrahman Naci Demirağ ile birlikte servetlerini Türkiye'nin sanayi kalkınması için seferber etti .