Konya Valisi Aydın Nezih Doğan Açıklama Yaptı

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Vakıflar Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Doğan, insanlık tarihinin en eski kuruluşlarından biri olan vakıfların, serveti hizmete dönüştüren tek müessese olduğunu bildirdi.

Bu hizmet düşüncesinin neticesinde, sevgi, şefkat, merhamet ve derin insanlık duyguları ile ülkemizde çok çeşitli hizmetlere hitap etmek üzere sayısız vakıflar kurulduğunu anımsatan Doğan, şunları kaydetti:

''Köklü bir geçmişe sahip olan Konya'nın her sokağında, karşımıza çıkan her vakıf eseri, bize vakfetmek anlayışının Konya'da da ne kadar itinalı bir şekilde benimsendiğinin ve hayata geçirildiğinin kanıtıdır. Bugün dünyanın içinde bulunduğu buhranın en başta gelen sebeplerinden birisi toplumlarda hayır kültürünün tam anlamıyla yerleştirilememesidir. Vakıflar, hayır kültürünün, başkasının dertleriyle hem hal olmanın kurumsallaşmış biçiminden başka bir yapı değildir aslında. Vakıflar, muhtaç insanların ihtiyaçlarının karşılanması yönünde, her noktada hizmet veren muazzam birer mirastır.''

Bu yılın ''Balkan Vakıfları'' yılı olarak kutlandığını belirten Doğan, Osmanlı döneminde Balkanlar'da hayatın her alanında kurulan vakıflar sayesinde büyük hizmetler yapıldığını hatırlattı.

Balkanlar ile Konya diyaloğunun neredeyse 650 yıllık geçmişinin olduğunu aktaran Doğan, şöyle devam etti:

''Bu hikaye bugün yaşadığımız topraklardan, Balkanlar'a doğru yalnızca bir göçün değil, yüzyıllarca o coğrafyayı etkileyecek bir yaşam biçiminin de transferidir. İşte bu yaşam biçiminin vücuda getirdiği ata yadigarı hanların, hamamların, çarşıların, medreselerin, camilerin, garip gureba evlerinin yılı bu yıl. Bu hizmetlerin hem kültür coğrafyamızda ve hem de yaşadığımız topraklarda, bugün de devamını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak en büyük vazifemizdir. Nitekim, medeniyetimizin topraklara vurduğu birer perçin olan ve bizi bu toprakların tek sahibi kılan vakıf eserlerimizin yeniden ihyası bağlamında, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, belediyelerimizin ve ilgili diğer kurumların gayretlerini takdirle yad etmemiz gerekiyor.' '
Kaynak: AA