Ödemiş’te Emperyalizme Sıkılan “İlkkurşun” Törenle Anıldı

15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgal edilmesinin ardından Ege Bölgesi’nin iç kesimlerine yönelen Yunan ordusuna karşı, Ödemiş yakınlarındaki Hacı İlyas Tepesi’nde sivil halktan ve askerlerden oluşan “Yiğit Ordusu” tarafından 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gecede gösterilen direnişin 93. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Ödemiş’te Emperyalizme Sıkılan “İlkkurşun” Törenle Anıldı
Her yıl Haziran ayının son Pazar günü yapılan anma törenlerine Ödemiş protokolünün yanı sıra Ödemiş’te bulunan DSP Genel Başkanı Masum Türker, DSP İl yöneticileri, CHP ilçe başkanı Mehmet Eriş, DSP ilçe başkanı Ulutan Torun ADD şube başkanı Hikmet Güriş, daire müdürleri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törenler İlkkurşun Anıtı’nda yapılan saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve 1 manga asker tarafından yapılan saygı atışları ile başladı.

Anıttaki törenlerin ardından tören alanına geçildi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kaymakam Abdurrahman Koçoğlu, Türk milletinin bağımsızlığından ödün vermeden yaşamak uğruna seve seve canını verdiğini söyledi.

“DÜŞMAN SİLAHLA KARŞILANIR”
1071 yılında yapılan Malazgirt savaşından 1919’daki ilkkurşun direnişine kadar geçen süreçte Osmanlı imparatorluğunun geldiği noktayı özetleyen Koçoğlu, “Başka devletlerin mandası haline gelmenin tartışıldığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları çıkarak ‘Ya istiklal, ya ölüm’ dediler. Bağımsızlık ateşini yaktılar.

Gazi Mustafa Kemal arkadaşlarıyla Samsun’a çıkarak Anadolu’da faaliyetlerde bulunurken, Bandırma üzerinden Ege bölgesine gelen Rauf Orbay ve arkadaşları da Ödemiş dahil olmak üzere halkı bağımsızlık uğruna savaşmaya davet ettiler. Maalesef 15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edildikten sonra içeri bölümlere yönelen Yunan ordusu Ödemiş’ten önceki bazı ilçelerde çiçeklerle karşılandı. Yurtsever Ödemiş halkı bunu kabullenmeyerek ‘Düşman ancak silahla karşılanır’ diyerek Hacı İlyas Tepesi’nde ilk direnişi gösterdiler. Bu aynı zamanda Kuvayi Milliye’nin de ilk kıvılcımıydı. Bu nedenle atalarımızla ne kadar övünsek azdır” dedi.

Koçoğlu’nun konuşmasının ardından Selen Sezgin adlı minik öğrenci de “Atatürk” şiirini okuyarak törene katılanlardan büyük alkış aldı. Şiir ve konuşmaların ardından Halk Eğitimi Merkezi halkoyunları grubu Karadeniz yöresi oyunlarından oluşan bir gösteri sundu. Gösterinin ardından köy kahvesinde ikramlar yapıldı.

“ÖPTÜM, ÖPTÜM TEPKİ TOPLADI”
Tören alanında yapılan gösterilerde Ödemiş’in geleneksel zeybek oyunlarına dair bir gösterinin yapılmaması dikkatleri çekerken, öğrencilerin sergilediği Karadeniz yöresi gösterisinde çalan “Öptüm” adlı parça da kimi izleyicilerin tepkisini topladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan ADD Ödemiş Şube Başkanı Hikmet Güriş, “İlkkurşun ruhunun yaşatılacağı böyle bir günde sergilenen Karadeniz oyununda çalan parça günün anlam ve önemine uymadı. İlkkurşun anmaları, sıradan bir eğlence değildir. İlkkurşun olayı tüm yurdumuzu ilgilendiren ulusal bir direniş olayıdır. Törenin ruhuna uygun, İlkkurşun’u sıkan efelerin anılması adına yöresel bir halk oyunu gösterisi sergilense daha iyi olurdu. Gelecek yıllarda umarız törenlerin ruhuna uygun bir program hazırlanır” diye konuştu .
Kaynak: İHA