Navi Pillay: Batı, Zimbabve’ye Ambargoyu Kaldırsın

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Batı ülkelerine Zimbabve’ye uyguladıkları ambargoyu askıya almaları çağrısı yaptı.

Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin daveti ile Harare’ye gelen Pillay, bu ülkeye reformları uygulaması için şans verilmesi gerektiğini söyledi.

Zimbabve'ye 5 günlük ziyaretinin ardından başkent Harare’de basının karşısına çıkan Pillay, "En azından bahsi geçen reformların uygulanma şansı bulması ve ülkeye devlet başkanlığı seçimleri tarihine kadar zaman tanınması için Zimbabve’ye yaptırım uygulayan ülkeleri ambargolarını askıya almaları konusunda ikna etmeye çalışacağım.” dedi.

Güney Afrikalı eski bir yüksek mahkeme hakimi olan Pillay, insan hakları ihlalleri ile sık sık gündeme gelen Zimbabve’de ekonomik kalkınma için uluslararası yaptırımların tamamen kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Navi Pillay, Mugabe’nin koalisyon ortağı ve Başbakan Morgan Tsvangirai ile de görüştü. Zimbabve’yi İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1980’den beri yöneten Mugabe ile 2009’da koalisyon kuran Tsvangirai, gelecek seçimlerin tarihi konusunda cumhurbaşkanı ile henüz bir anlaşmaya varamadı. Batılı ülkeler şiddet eylemlerine sahne olan tartışmalı 2002 seçimlerinden sonra Zimbabve’ye ve Mugabe’ye ekonomik ve siyasi ambargo koydular. Sahraaltı Afrika ülkesi Zimbabve, zengin platin, elmas ve altın madenlerine sahip.