Akdağ: 10 Bin Sağlıkçı 3 Bin Köyde Kkka Konusunda Vatandaşı Bilgilendirdi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, havaların ısınmasıyla birlikte son günlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla yaşanan ölümler nedeniyle 10 bin sağlık görevlisinin 3 bin köyde vatandaşları bilgilendirdiğini söyledi.

Bakan Akdağ, "Hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan, köyde yaşayan vatandaşlarımız, 'Keneden bir şey olmaz. Bu bizim bildiğimiz kene' falan asla dememeli. Çalıştıktan sonra bir günün sonunda vücudunu kontrol etmeli." dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ, bazı ziyaretlerde bulunmak ve sağlıkta dönüşüm programı ile ilgili İl Değerlendirme Toplantısı'na katılmak üzere Balıkesir'e geldi. Bakan Akdağ, ziyareti kapsamında ilk olarak Vali Yılmaz Arslan'ı makamında ziyaret etti. Ziyarete AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ve diğer yetkililer de katıldı.

Bakan Akdağ, sağlık alanında Balıkesir'de yapılan ve yapılacak hizmetler hakkında bilgi verdi. Son 9 yılda Balıkesir'e ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Bakan Akdağ, "Önümüzdeki 3 yılda 500 milyon liraya ulaşan yatırım olacak. Sağlıkta dönüşüm programının yatırım kısmını Balıkesir'de 2015 yılı sonunda bitirmiş olacağız. Bu süre sonunda kamuya ait tüm sağlık binalarını ya yenilemiş olacağız, ya ihtiyacımız olan yeni bir bina yapmış olacağız." dedi.

Vatandaşlara evde sağlık hizmetleri, randevu sistemi ve acil servis konusunda uyarılarda bulunan Bakan Akdağ, yatalak hastası olan vatandaşların mutlaka 444 38 33 nolu telefonu arayıp bilgi almalarını istedi. Vatandaşlardan bir ricası olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Akdağ, "Lütfen acil olmayan hastalarınızı acil servislere götürmeyin. Bu acil servislerin yükünü çok arttırıyor. Aile hekimlerimiz var, randevulu sistemlerimiz var. Hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız küçük katkılarla özel hastanelerden de faydalanabiliyor. Gerçekten acil olan hastayı acile götürmeliyiz. Bunu yapmadığımız zaman başka bir kardeşimizin, ağır bir hastanın zamanından çaldığımızı bilmeliyiz. Acil başvuruların yüzde 10'u geçmemesi gerekir. Bu rakam bazı hastanelerimizde yüzde 30'u buluyor." diye konuştu.

"KKKA HAKKINDA CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Bakan Akdağ, son günlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yaşanan ölümlere de değindi. Hastalığın sıklıkla Erzurum'dan başlayıp Kelkit Vadisi'nde Çankırı'ya kadar uzanan bir hat üzerinde görüldüğünü aktaran Bakan Akdağ, şöyle devam etti: "Bu hat üzerinde büyük vakaların yüzde 90'ı burada. Bu yıl 10 bin sağlık görevlisi 3 bin köyde vatandaşlarımızı bilgilendirdi. Hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan, köyde yaşayan vatandaşlarımız, 'Keneden bir şey olmaz. Bu bizim bildiğimiz kene' falan asla dememeli. Çalıştıktan sonra bir günün sonunda vücudunu kontrol etmeli. Varsa bunu sağlık görevlilerinin tarif ettiği şekilde çıkarmalı. Çıkaramayacaksa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeli. Vatandaşlar keneye de asla çıplak elle dokunmamalı. Hastalığa yakalanan vatandaşlarımız için uzman merkezler oluşturduk. Türkiye'de ölüm oranları yüzde 5-6'yı geçmiyor. Bazı ülkelerde Kırım Kongo'ya yakalananların yüzde 20'ye yakını hayatını kaybediyor. Türkiye'de bu oranlar yüzde 6'yı geçmedi. İnşallah daha da aşağıya çekeriz. Ayrıca Erciyes Üniversitesi ile hıfzıssıhha birkaç senedir aşı geliştirme konusunda çalışma yapıyor. Belli bir mesafede, aşamada aldılar. Ancak bir aşının geliştirilmesi 7-8 seneden önce zor gibi görünüyor." Kamuoyunda son dönemde sıkça gündeme gelen sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının dünyada önemli bir problem olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, "İngiltere'nin nüfusu bizden 10-15 milyon daha az. Yapılan bir araştırmada, bir yılda sağlık çalışanlarına 85 bin kere sözlü ve fiili şiddetin yapıldığı ortaya çıkmış. Vatandaşın her türlü ihtiyacını görmeye çalışacağız. Ancak hak arama yeri şiddet olamaz. Vatandaşın başımızın üzerinde yeri var. Lakin kim şiddete başvurursa onun bileğini bükecek tedbirleri alıyoruz, alacağız. Bunu da asla müsamaha etmeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaretin sonunda Balıkesir Valisi Arslan, Bakan Akdağ'a, Sındırgı ilçesinde el dokuması olarak üretilen ünlü Yağcıbedir halısı ile kolonya hediye etti .